Marea Britanie este „hotărâtă” să îl extrădeze pe Julian Assange în Suedia

Planurile de a se refugia politic în Ecuador ale fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, ar putea fi date peste cap de îndârjirea Marii Britanii de a-l extrăda în Suedia, unde două femei l-au acuzat mai demult de delicte sexuale comise asupra lor.

RomaniaTV.net
16 aug. 2012, 12:51
Marea Britanie este „hotărâtă” să îl extrădeze pe Julian Assange în Suedia

Dar Suedia, la rândul său, l-ar putea extrăda în SUA, unde Julian Assange ar putea fi judecat şi condamnat la moarte pentru divulgarea telegramelor diplomatice şi a altor secrete, inclusiv militare, ale americanilor. La rândul său, Ecuadorul urmează să anunţe joi dacă îi acordă azil politic fondatorului WikiLeaks.

„Marea Britanie are obligaţia legală să îl extrădeze pe Assange în Suedia pentru a fi anchetat pentru acuzaţii de abuz sexual şi rămânem hotărâţi să îndeplinim această obligaţie”, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe britanic.

Începând de la 19 iunie, Julian Assange s-a refugiat la Ambasada Ecuadorului din Londra, unde a depus o cerere de azil politic pentru a evita extrădarea în Suedia.

Ministrul ecuadorian de Externe, Ricardo Patino, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la Quito,  că Ambasada Ecuadorului la Londra „ar putea fi luată cu asalt dacă Ecuadorul nu îl predă pe Julian Assange.”