Marea Britanie şi-ar putea pierde dreptul de veto în UE, avertizează liderul grupului europarlamentar PPE

Marea Britanie și-ar putea pierde dreptul de veto în anumite dosare în Uniunea Europeană dacă, potrivit intențiilor premierului David Cameron, optează pentru o exceptare de la angajamentul față de o 'uniune mai strânsă ca oricând', a avertizat liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, transmite miercuri EurActiv.

03 iun. 2015, 09:24
Marea Britanie şi-ar putea pierde dreptul de veto în UE, avertizează liderul grupului europarlamentar PPE

Weber a declarat că pierderea dreptului de a bloca deciziile UE care ar avea nevoie de unanimitate ar reprezenta o ”compensație” pentru concesiile pe care Cameron le-a solicitat Bruxellesului.

Săptămâna trecută, șeful executivului britanic s-a întâlnit cu mai mulți lideri europeni, printre care și Manfred Weber, pentru a cere o reformă a funcționării Uniunii Europene înaintea referendumului din Marea Britanie privind apartenența țării la UE.

„Dacă Marea Britanie vrea să aibă dreptul de exceptare (opt-out) într-un anumit dosar, atunci restul Uniunii Europene poate spune: ‘OK, asta înseamnă că de acum pierdeți situația de blocare, sistemul de veto în dosarul respectiv’. Dacă Marea Britanie insistă asupra ideii de a avea un protocol, atunci restul Europei ar trebui să scrie în acel acord că britanicii nu vor folosi dreptul de veto în viitor — în orice domeniu”, a explicat Manfred Weber.

Ulterior, liderul grupului PPE din Parlamentul European a precizat că noua prevedere (pierderea dreptului de veto, n.r.) s-ar aplica numai în domeniile în care Marea Britanie beneficiază deja de opt-out, de exemplu spațiul Schengen de liberă circulație.