Marea Britanie şi vestul Franţei, GRAV afectate de o furtună puternică FOTO

Marea Britanie s-a confruntat, luni dimineaţa, cu cea mai gravă furtună din ultimii zece ani, un băiat fiind dat dispărut în Sussex (sud), iar în Franţa aproximativ 75.000 de locuinţe au rămas fără curent electric, relatează AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
28 oct. 2013, 07:00

Potrivit companiei care se ocupă de reţeaua electrică, 35.000 de consumatori au rămas fără energie electrică în Normandie, 30.000 în Bretagne şi 10.000 în Nord-Pas-de-Calais, regiunea situată în extremul nordic al Franţei.

Distribuitorul francez de electricitate ERDF, care a mobilizat echipe încă de duminică în zonele afectate de furtună, a apreciat că acest număr reprezintă apogeul.

Rafalele de vânt au suflat cu până la 139 de kilometri pe oră în Bretagne, potrivit unui oficial din cadrul Météo France.

În paralel, circulaţia feriboturilor între Calais (nordul Franţei) şi Douvres (sudul Marii Britanii) este întreruptă încă din zori din cauza rafalelor violente de vânt şi a mării agitate, a anunţat pentru AFP subprefectul din Lens (nordul Franţei), Pierre Clavreuil.

„Ca măsură de precauţie, vapoarele rămân la chei. Porturile nu sunt închise dar feriboturile nu ies pe mare, aşteptând ca aceasta să se calmeze”, a precizat subprefectul.

Rafale de vânt puternice au afectat coasta de nord a Franţei, atingând până la 132 de kilometri pe oră la capul Gris-Nez, 112 kilometri pe oră la Boulogne-sur-mer, principalul port de pescuit francez.

Noi rafale puternice de vânt ar putea afecta nordul Franţei, cu intensificări de 140 de kilometri pe oră.

În Marea Britanie, organismul de previziuni meteorologice Met Office a avertizat că rafalele violente de vânt riscă să determine căderi de copaci, să avarieze clădirile, să provoace întreruperi de electricitate şi să perturbe transporturile. Ploi abundente (20-40 de milimetri) au început că se producă duminică seara în ţară şi ar urma să dureze între şase şi nouă ore, riscând să provoace inundaţii localizate.

Furtuna a provocat deja o victimă, un băiat în vârstă de 14 ani, dat dispărut după ce a fost luat de valuri în timp ce se afla pe o plajă din Sussex, pe coasta de sud a Angliei.