Marea Britanie, spre alegeri anticipate pe 12 decembrie, după un vot favorabil în Camera Comunelor

Camera Comunelor a aprobat, marţi seară, cererea premierului Boris Johnson de organizare a unui scrutin parlamentar anticipat pe 12 decembrie.

29 oct. 2019, 21:29
Marea Britanie, spre alegeri anticipate pe 12 decembrie, după un vot favorabil în Camera Comunelor

Camera Comunelor a aprobat, cu 438 de voturi pentru şi 20 împotrivă, o lege care creează condiţiile pentru organizarea de alegeri în luna decembrie, pentru prima oară din 1923,

Proiectul de lege trebuie să fie aprobat şi de Camera Lorzilor. Dacă legea va fi adoptată, va avea loc o campanie electorală de cinci săptămâni, înainte de alegeri.

Premierul Boris Johnson a declarat că populaţia trebuie să „aibă de ales” în privinţa viitorului Brexitului şi al ţării şi speră ca alegerile să îi ofere un nou mandat pentru acordul său pentru Brexit.

Johnson a reprimit în Partidul Conservator 10 din 21 de parlamentari care fuseseră excluşi din partid pentru opoziţia lor faţă de Brexit, ceea ce le va permite să candideze din partea conservatorilor.

„Aceste alegeri reprezintă o şansă într-o generaţie de a ne transforma ţara şi a ataca interesele care îi ţin pe loc pe oameni”, a declarat liderul laburist, Jeremy Corbyn, care a arătat că partidul „va lansa cea mai ambiţioasă şi radicală campanie care a avut loc vreodată în ţară pentru o schimbare reală”.

De la Brexit, la alegeri anticipate: Premierul britanic urmează să ia decizia

Şeful de cabinet din umbră Andrew Gwyne a spus că alegători trebuie să aleagă între „alţi cinci ani de politică de tăiere şi ardere a lui Boris Johnson” şi un guvern laburist aflat cu adevărat de partea oamenilor care muncesc.

Unii parlamentari şi-au exprimat nemulţumirea faţă de ziua stabilită pentru alegeri, aceştia considerând că doar un al doilea referendum ar tranşa cu adevărat problema Brexitului.

Boris Johnson a încercat de trei ori, fără succes, să obţină sprijinul Parlamentului pentru alegeri anticipate. De această dată, parlamentarii au aprobat legea necesară, după şase ore de dezbateri.