The Guardian: Marea Britanie trimite cetăţenii UE acasă. Regatul Unit le dă bani oamenilor pentru a se întoarce la ţara de originie

Marea Britanie ia o decizie neaşteptată. Ţara a început să ofere cetățenilor europeni stimulente financiare pentru a părăsi ţara, cu câteva luni înainte de termenul limită al aplicării pentru rezidență.

27 ian. 2021, 09:16
The Guardian: Marea Britanie trimite cetăţenii UE acasă. Regatul Unit le dă bani oamenilor pentru a se întoarce la ţara de originie
Britanicii, vize pentru şederi lungi în UE

Marea Britanie trimite cetăţenii UE acasă. Cetățenii care au ţara de origine în Europa au fost incluşi în „schema de reîntoarcere voluntară”. Ei pot primi astfel bilete de avion și până la 2.000 de lire, conform unor surse The Guardian.

Marea Britanie trimite cetăţenii UE acasă. Regatul Unit le dă bani oamenilor pentru a se întoarce la ţara de originie

Astfel, de 1 ianuarie, această categorie a fost inclusă în mod tacit în schema guvernamentală, prin intermediul căreia se oferă susținere financiară drept încurajare pentru întoarcerea în țara de proveniență.

Planul ar fi făcut pentru a ajuta anumiți migranți să părăsească voluntar Marea Britanie.

Mai multe ONG-uri care se ocupă de cetățenii vulnerabili ai UE susțin că oferirea de bani în schimbul plecării din țară contrazice declarațiile Guvernului, conform cărora va face tot posibilul să încurajeze oamenii să aplice pentru permis de rezidență.

„Unii oameni pot alege să nu obțină statut de rezidență și nu vor să rămână în Marea Britanie după termenul limită. De aceea am anunțat că cetățenii UE care vor să părăsească Marea Britanie sunt acum eligibili pentru susținere financiară”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului britanic.

De altfel, primii români expulzaţi din Marea Britanie după Brexit au sosit în țară cu un zbor special. Astfel, 30 de foşti deţinuţi, majoritatea condamnaţi pentru furt sau tâlhării, unii eliberaţi de curând din închisoare, au fost aduşi sub escortă în ţara de origine, România.

Unul dintre ei spune că în țară nu are nimic și va fi nevoit să se apuce de furat. Ceilalţi sunt şi ei supăraţi pe decizia britancilor de a-i obliga să părăsească Anglia.

„Toţi venim de la puşcărie, acolo, de când a intrat în Brexit, fug câinii cu covrigi în coadă. Toată lumea pune acasă ce prinde, bagă pe imigrări, pune acasă tot!”, spune Marian pentru Digi24. În vârstă de 41 de ani, bărbatul spune că i-a fost grăbită eliberarea condiţionată din închisoare de organizarea acestui zbor, pentru că altfel ar mai fi avut de executat cel puţin o jumătate de an din pedeapsa pe care a primit-o pentru furt. „Ne-au trimis înapoi în ţară, trebuie să ne apucăm de furat, muncă nu avem, nu avem nimica, nu avem ce să mâncăm, unde să stăm, nu tre’ să ne luăm de ceva? Ne împinge în infracțiuni”, mai acuză Marian.

Citeşte şi: Efectele Brexit-ului, şoferii care vin din Anglia sunt lăsaţi fără mâncare. Vameşii le confiscă până şi pâinea de la sandvişuri VIDEO
 

 

 


loading...