Până când vor mai putea românii să călătorească în Marea Britanie doar cu cartea de identitate. Reguli noi odată cu încheierea perioadei de tranziție a Brexit

Apar noi reguli de intrare în Marea Britanie, atât pentru români, cât și pentru cetățenii altor state, în contextul Brexit.
Claudia Simion
16 dec. 2020, 09:45
Până când vor mai putea românii să călătorească în Marea Britanie doar cu cartea de identitate. Reguli noi odată cu încheierea perioadei de tranziție a Brexit

Românii care vor să ajungă în Marea Britanie își pot folosi cartea de identitate numai până pe 30 ianuarie 2021, ca document de călătorie, precizează din nou Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii.

Aceasta e una dintre schimbările care apar odată cu încheierea perioadei de tranziție a Brexit-ului.

„Cetățenii români care au obținut statutul de REZIDENT în UK/#pre-settled sau #SettledStatus (în baza programului EU Settlement Scheme) vor putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie până la 31 decembrie 2025”, a scris pe Facebook Ambasada României în Regatul Unit.

Astfel, de pe 1 ianuarie, se schimbă regulile de imigrare în Marea Britanie. Cei care vor să se stabilească, să muncească sau să studieze în UK vor fi nevoiți să solicite viză prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte.

Pe 1 decembrie 2020, Londra a lansat, în cadrul noului sistem de imigrare pe bază de puncte, viza pentru muncitorii calificaţi şi înalt calificaţi care doresc să se stabilească în Regatul Unit începând cu 1 ianuarie 2021, alături de noua viză pentru studenţi operaţionalizată în luna noiembrie.

Citește și Companiile din Marea Britanie îşi fac stocuri uriaşe după Brexit. Sunt temeri că taxe vamale ar putea fi aplicate de la 1 ianuarie

Solicitantul va fi nevoit să demonstreze că:

-are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor/angajator autorizat de Home Office;

-salariul minim anual oferit de către sponsor/angajator este de 26.500 lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (dacă în domeniul de activitate salariul minim anual este mai mare de 26.500 lire sterline);

-poate vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1.

Se schimbă regulile de intrare în Marea Britanie

Se schimbă regulile de intrare în Marea Britanie

Aceste reguli nu se aplică turiștilor sau cetățenilor europeni care pe data de 31 decembrie 2020 erau deja stabiliți în Marea Britanie și care au obținut să urmează să obțină până pe 30 iunie 2021 statutul PRE-SETTLED sau SETTLED.

Până pe 1 octombrie 2021, cetățenii din Uniunea Europeană, Islanda, Norvegia, Liechtenstein şi Elveţia pot intra în Regatul Unit cu paşaport sau document naţional de identitate, la fel ca în prezent.

După data de 1 octombrie 2021, cetăţenii UE, Islandei, Norvegiei, Liechtensteinului şi Elveţiei vor avea nevoie de paşaport pentru a călători în Regatul Unit.

Cetăţenii UE vor putea intra pe teritoriul britanic ca vizitatori pentru o perioadă de şase luni fără a fi nevoie să obţină o viză. Un vizitator poate intra în Regatul Unit de mai multe ori în această perioadă, dar nu poate ajunge să locuiască efectiv acolo prin mecanismul vizitelor repetate sau continue, conform Agerpres.

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Procesul care îl poate ruina pe Klaus Iohannis, blocat de o manevră. Ce a cerut moștenitoarea casei din Sibiu în instanță
Capital.ro
Se schimbă banii. EURO se transformă. Se aplică în toate statele membre UE
Playtech.ro
Șoferii care nu-și plătesc amenzile riscă să rămână fără permis. Noi sancțiuni pregătite pentru românii datornici
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Noi reguli în construcții. Mulți români vor fi afectați
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul crimei din Mureș! Tânăra care a făcut contul de TikTok cu numele lui Emil Gânj îl cunoaște pe asasin. Ce mărturisiri le-a făcut anchetatorilor
Cancan.ro
Oficialul cu reputație de gigolo, prins în flagrant! Amanta unui ministru zboară cu avionul militar la… manichiură!
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Capital.ro
TAXĂ nouă pentru proprietarii de mașini. Guvernul te obligă să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Vouchere de 1.275 de lei pe lună pentru oricine. Ministerul Muncii anunță unde și cum se fac înscrierile VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul român își lasă activele să putrezească: pierderi certe de 140 milioane lei și risc de 9 miliarde. Cine e de vină?