Marea greșeală pe care românii o fac în vreme de criză. Avertismentul avocatului Gheorghe Piperea

Avocatul Gheorghe Piperea avertizează românii să nu facă o greșeală „capitală" în vremuri de instabilitate socială, politică și economică. Contextul COVID-19 și al conflictului militar din Donbas, cu consecințe grave la nivel internațional, reprezintă un mare pericol pentru românii care vor să împrumute bani de la bănci. 

19 mai 2022, 09:18
Marea greșeală pe care românii o fac în vreme de criză. Avertismentul avocatului Gheorghe Piperea

Creditele contractate în această perioadă reprezintă o decizie nepotrivită pentru cetățeni, în special cele cu dobânzi variabile sau cele în valută, a avertizat celebrul avocat.

„În ani de criză, nu e indicat să contractezi sau să continui credite cu dobânzi variabile și nici credite în valută. Dobânda fixă, apropiată de dobânda legală (dobânda de referință a BNR) și creditul în lei sunt mult mai potrivite. Creditul în valută nu se contractează și nici nu se continuă dacă nu îți încasezi principalele venituri lunar în respectivele valute.

Cu atât mai puțin, nu te împrumuți atunci când salariul sau pensia rămân constante, în timp ce inflația crește vertiginos – anul trecut era 4%, acum e 14%, la toamnă se zice că va fi 20%…

De altfel, creditul pentru persoanele fizice* este ca medicamentul – nu îl contractezi/achiziționezi decât în condiții excepționale, adică doar atunci când și doar dacă ai neapărată nevoie. Cu atât mai puțin nu e indicat să contractezi credite noi în perioade de criză sau război”, a avertizat Piperea.

 

Avertismentul avocatului Gheorghe Piperea pentru români

 

În plus, profesorul de drept avertizează cu privire la un posibil scenariu care ar putea lua amploare în societatea românească, în contextul crizei economice.

„Cum toată lumea anunță cu surle și trâmbițe sărăcie și foamete iminente, ba unii o fac cu entuziasm nedisimulat, ne vom trezi că or să apară din nou, ca pe vreme luptei anti-„corupțe”, ideologii care promovează ura față de săraci și față de flămânzi.

Adică, săracofobia și flămândofobia. E suficient de multă lume credulă și aflată cert în regres cognitiv pentru ca acest gen de „gândire” să devină curând o cvasi-certitudine.

*e valabil și pentru stat sau pentru unitățile administrativ-teritoriale”, a notat Gheorghe Piperea în social media.

Săptămâna trecută, avocatul Gheorghe Piperea a comentat pentru RTV și situația gravă de la Eurovision, când România a fost furată de organizatorii show-ului.