Marea relaxare din Anglia, sărbătorită în râuri de alcool. Oamenii au luat cu asalt cluburile, pentru prima oară după martie 2020 FOTO şi VIDEO

Majoritatea restricţiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus au fost ridicate în Anglia luni, redenumită Ziua libertăţii în pofida unei creşteri a numărului de contaminări, care îi îngrijorează pe mulţi oameni de ştiinţă şi responsabili politici.

19 iul. 2021, 10:43

Începând de la miezul nopţii, în Anglia, cluburile şi-au putut primi din nou publicul, servirea la bar este din nou autorizată în pub-uri şi nu mai există o limită privind numărul de persoane aflate laolaltă. Purtarea măştii nu mai este obligatorie, dar recomandată în mijloacele de transport şi magazine, iar telemunca nu mai este o cerinţă. Marea relaxare vine după un lockdown de 16 luni.

Mii de petrecăreți entuziaști s-au îngrămădit pe ringurile de dans pentru prima dată din martie 2020, iar cluburile au organizat petreceri uriaşe pentru a celebra ridicarea restricţiilor. „Este momentul pe care l-am așteptat de atâta vreme, pe care l-au așteptat cu nerăbdare şi clienții noștri”, a declarat Tristan Moffat, directorul clubului londonez The Piano Works, pentru Daily Mail. Afacerea și-a deschis din nou porțile după ce a pierdut aproximativ 40.000 de lire sterline pe lună în timpul pandemiei, a mai spus el. Petrecerea de „Ziua Libertății” a început cu o numărătoare inversă la miezul nopții, când membrii personalului au tăiat o panglică pe ringul de dans și au servit clienților prosecco gratuit.

Citeşte şi Boris Johnson, declaraţii scandaloase. Ar fi preferat „mormane de cadavre” decât un nou lockdown în Anglia

Premierul britanic Boris Johnson i-a îndemnat duminică pe britanici să fie precauţi şi să se autoizoleze atunci când li se spune, într-un mesaj video lansat în ajunul ridicării majorităţii restricţiilor anti-COVID-19 în Anglia. Şeful executivului i-a încurajat de asemenea pe conaţionalii săi să-şi facă şi „a doua injecţie” (doză de vaccin, n.red) atunci când li se solicită acest lucru.

Marea redeschidere a avut loc în momentul în care cazurile Covid din Marea Britanie au crescut cu 52% în ultima săptămână, după ce duminică s-au înregistrat 48.161 de cazuri noi – în comparație cu 31.772 de cazuri înregistrate duminica trecută. Cu toate acestea, premierul Boris Johnson şi-a apărat decizia de ridicare a restricţiilor, afirmând: „Dacă nu o facem acum, trebuie să ne întrebăm când o vom face vreodată. Deci acesta este momentul potrivit. Dar trebuie să o facem cu prudență. Trebuie să ne amintim că acest virus este, din păcate, încă acolo. Cazurile sunt în creștere, putem vedea contagiozitatea extremă a variantei Delta”, a spus premierul.

Citeşte şi „Ziua libertăţii” în Anglia, majoritatea restricţiilor au fost ridicate

În pofida opoziţiei din partea a numeroşi oameni de ştiinţă, majoritatea ultimelor măsuri încă în vigoare vor fi ridicate în Anglia. De acum nu mai este obligatorie purtarea unei măşti sanitare în transportul şi locurile publice. Cu toate acestea, guvernul, care insistă asupra responsabilităţii individuale, recomandă portul măştii în situaţiile sus-menţionate.

În schimb, aceasta va rămâne obligatorie în transportul în comun la Londra, a decis primarul laburist al capitalei Regatului Unit, Sadiq Khan. Principalele reţele se supermarketuri îşi încurajează personalul şi clienţii să continue să poarte mască.

Discotecile se pot redeschide, iar sălile de spectacol, de cinema şi stadioanele pot să funcţioneze din nou la capacitate maximă. În pub-uri, poate fi reluată servirea clienţilor la bar.

Consemnul privind lucrul de acasă va fi ridicat, însă numeroase companii intenţionează o readucere graduală a angajaţilor lor la birou.

Adulţii vaccinaţi în totalitate în Regatul Unit şi cei sub 18 ani care vin dintr-o ţară clasată în zona portocalie nu mai trebuie să intre în carantină în Anglia – carantină care poate dura până la 10 zile – exceptând sosirile din Franţa, din cauza „prezenţei persistente” de cazuri de contaminări cu varianta Beta.

Scoţia a suprimat la rândul său de luni majoritatea restricţiilor încă în vigoare, însă portul măştii rămâne obligatoriu în locurile publice, iar distanţarea fizică este redusă la un metru, dar menţinută.

Regulile ce limitează întâlnirile în interior sunt relaxate, însă fără a fi suprimate în totalitate. Opt persoane din trei gospodării diferite se pot vedea în locuinţe private, iar zece persoane ce fac parte din patru gospodării se pot întâlni în locuri publice închise precum pub-urile, a căror oră de închidere a fost schimbată de la 23:00 la miezul nopţii.

Telemunca se va încheia progresiv începând din 9 august, iar discotecile rămân deocamdată închise. Tocmai începând din această dată Scoţia prevede ridicarea ultimelor restricţii, însă premierul secesionist Nicolas Sturgeon a declarat că portul măştii ar putea rămâne obligatoriu dincolo de această dată.

În Ţara Galilor, toate restricţiile sanitare ar urma să fie suprimate pe 7 august, însă guvernul prevede menţinerea obligatorie a portului măştii în locurile publice interioare şi în transportul în comun.

În prezent, şase persoane se pot întâlni în reşedinţe private şi case de vacanţă.

Evenimentele din interior rămân limitate la 1.000 de persoane pe scaune şi până la 200 în picioare.

Irlanda de Nord ar urma să treacă la un nou nivel pe 26 iulie, cu suprimarea măsurilor de distanţare în exterior şi reducerea la un metru a distanţei fizice în interior. Parlamentul local va vota pe 22 iulie ridicarea măsurilor de distanţare în teatre şi muzee.

Pe 12 august, guvernul Irlandei de Nord se va reuni pentru a dezbate asupra suprimării de pe 16 august a obligaţiei de a purta mască sanitară.