Marga, despre lipsa lui Cărtărescu şi Pleşu de la Salon du livre: „Fiecare ia decizia cum doreşte”

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, consideră că fiecare scriitor invitat Salon du livre de la Paris poate să decidă cum doreşte în ceea ce priveşte participarea sau neparticiparea sa la acest eveniment.

17 mart. 2013, 20:50
Marga, despre lipsa lui Cărtărescu şi Pleşu de la Salon du livre: „Fiecare ia decizia cum doreşte”

„Fiecare ia decizia cum doreşte”, a declarat duminică seară, preşedintele ICR. El a explicat că „s-au făcut listele şi după aceea au apărut diferite probleme”.

„Dar trebuie spus că unii au motivat că sănătatea nu le permite, ceea ce era de înţeles, alţii nu au motivat în vreun fel faţă de noi (n.r. – ICR) şi nici nu au această obligaţie”, a afirmat Marga, în opinia căruia astfel de situaţii pot apărea „când e vorba de deplasarea unui grup aşa de numeros”, relatează Agerpres.

Marga a subliniat că nu doreşte să devoaleze în nici un fel numele unora dintre scriitorii care s-au retras de pe lista participanţilor la Salon du livre, Andrei Marga i-a menţionat totuşi pe „romancierii de prim-plan Augustin Buzura şi D. R. Popescu”.

Salonul de Carte de la Paris, care va găzdui, în perioada 22 – 25 martie, peste 2.000 de autori şi 1.200 de expozanţi din 45 de ţări, va fi inaugurat joi de preşedintele francez Francois Hollande, în prezenţa premierului Victor Ponta şi va sărbători în acest an literatura română, după ce această onoare i-a revenit anul trecut Japoniei.

O serie de autori români, printre care Neagu Djuvara, Augustin Buzura, D. R. Popescu, Mircea Cărtărescu şi Andrei Pleşu, au anunţat că nu vor participa la marea sărbătoare a cărţii de la Paris.