Marga, despre relaţia cu Băsescu: Suntem doi oameni cu păreri diferite, dar raţionali

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, marţi, că el şi preşedintele Traian Băsescu au "o relaţie de oameni care au păreri diferite în anumite domenii, dar care nu exclud posibilitatea ca fiecare, fiind fiinţe raţionale, să respecte părerile celuilalt şi să realizeze un acord", informează Mediafax.

RomaniaTV.net
08 mai 2012, 12:04
Marga, despre relaţia cu Băsescu: Suntem doi oameni cu păreri diferite, dar raţionali

Marga a adăugat, marţi, la preluarea mandatului, că analogia cu referire la unele măsuri luate de Benito Mussolini a făcut-o nu numai la audierile de luni din Parlament sau la televiziuni, ci chiar şi în scris, într-un articol publicat, arătând că nu e doar „o vorbă”, ci o părere fondată pe documente, pentru care îşi asumă răspunderea.

Şeful diplomaţiei a subliniat însă că nu a afirmat că „ţara este condusă de Mussolini”, cum fusese informat preşedintele.

El a mai precizat că în discuţia de luni seară cu şeful statului, de la depunerea jurământului de către membrii Guvernului, au stabilit să se întâlnească „într-o zi’ şi să lămurească „tot dosarul”.

„Am spus, nu doar în televiziuni, ci şi în texte scrise, puteţi vedea şi volumul meu «România actuală» (…), este un fapt material nu este vorba de o simplă vorbă. Acolo, pe baza textelor, am spus acest lucru: măsuri care se preconizează în România sau s-au luat deja se suprapun în mod periculos pe măsurile pe atunci tânărului Mussolini, care preluase puterea la Roma. Şi am dat exemple: obsesia de a desfiinţa a doua Cameră a Parlamentului este acolo, obsesia de a tăia salariile bugetarilor este acolo, obsesia de a reduce efectivul de profesori, mai ales de universitari incomozi este acolo, folosirea dosarelor politice rivale pentru a reduce influenţa este acolo, tehnica de denigrare a unor oameni lansând ideea că sunt imaturi, că sunt necopţi cum s-a spus la noi, tehnica aceasta se folosea atunci. Atunci am spus că este o analogie periculoasă pentru România. Eu nu am presupus că cineva se preocupă să citească seara Mussolini, că cineva se preocupă să fie urmaşul lui Mussolini”, a afirmat Marga la sediul MAE.

El a precizat că referirea la Mussolini şi Băsescu în cadrul audierilor de luni din Parlament nu a făcut-o în prezentarea priorităţilor mandatului său, ci într-un răspuns la o întrebare adresată de un parlamentar PDL, dar asta nu înseamnă că nu îşi asumă răspunderea pentru analogia făcută.

Întrebat de jurnalişti cum ar caracteriza relaţia sa actuală cu preşedintele Băsescu, Marga a răspuns că el şi şeful statului au „opinii diferite”, dar pentru că sunt oameni raţionali, trebuie să dialogheze şi să realizeze un acord pentru a sluji interesul naţional.

„Sincer, relaţia noastră este ca şi atunci când eram amândoi membri în două guverne: o relaţie de oameni care sunt angajaţi profund în domeniile de care răspund, de oameni care ţin la părerile lor, de oameni care nu au întotdeauna păreri identice (…) O relaţie de oameni care au păreri diferite în anumite domenii, dar nu exclude posibilitatea ca fiecare fiind fiinţe raţionale, să respecte părerile celuilalt şi să realizeze un acord, care este imperativ în acest caz, pentru că nu ne putem juca cu viitorul ţării. (…) Nu cred că prezumăm o situaţie în care doi oameni au o păreri identice. Aceasta nu împiedică pe oamenii maturi să conlucreze. De aceea cred că şi aici trebuie să înţelegem că diferenţele sunt naturale, chiar de opinie, chiar de viziune şi că trebuie să venim toţi la un dialog, mai cu seamă în acest domeniu, care ar trebui să fie de consens naţional al forţelor politice. Mizez pe faptul că toţi suntem oameni raţionali şi slujim aceeaşi cauză”, a afirmat el.

De asemenea, Marga a reiterat că, potrivit Constituţiei, cei trei actori instituţionali cu răspundere în privinţa politicii externe, Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia, trebuie să îşi respecte fiecare competenţele şi să conlucreze pentru a realiza politica şi reprezentarea internaţională a ţării.

„Şi eu am citit Constituţia, pentru că aveam sentimentul că ceva în practica din configurarea politicii externe româneşti nu este clar. Citind Constituţia, rezultă o imagine într-adevăr puţin schimbată faţă de practica de la noi. Prin Constituţie, preşedintele reprezintă România, preşedintele semnează acorduri în numele României. Alt articol spune simplu, că Guvernul este cel care realizează politica internă şi externă a ţării, pe baza programului de guvernare pe care îl aprobă Parlamentul. Corelând diferite articole ale Constituţiei, rezultă această imagine, că în joc sunt trei actori mari, Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia şi tot din Constituţie rezultă obligaţia că fiecare trebuie să respecte competenţele celor trei părţi şi să ajungă la o conlucrare a celor trei instanţe pentru ca politica externă să aibă profil, stabilitate, să fie inteligibilă şi predictibilă. Deci mizez pe o lectură corectă a Constituţiei”, a mai spus Marga.

Ministrul de Externe Andrei Marga a explicat, luni seară, că, după depunerea jurământului, preşedintele Traian Băsescu i-a reproşat faptul că l-a comparat cu Mussolini la audierile dinaintea validării sale în funcţie. Ministrul a încercat însă să-l lămurească pe şeful statului în această privinţă.

„La audiere, un parlamentar de la PDL m-a întrebat în legătură cu textul meu în care spun că măsurile regimului Băsescu aduc a Mussolini. Şi am dat acolo volumele exacte care permit o analogie între măsurile de la Mussolini şi cele de la noi, de exemplu folosirea de dosare epntru a ataca rivalii, obsesia de a desfiinţa una dintre camerele Parlamentului (…). Cineva l-a informat pe preşedinte că a fost această discuţie, preşedintele mi-a spus că nu e bine să văd astfel lucrurile, i-am spus că nu e bine informat şi că o să discutăm cu cea mai apropiată ocazie şi a fost de acord”, a povestit Andrei Marga la România TV.