Mari mistere neelucidate ale lumii: Discul din Phaistos, un puzzle pentru arheologi

Misterul discului din Phaistos seamănă cu o poveste parcă desprinsă dintr-un film cu Indiana Jones. Descoperit de arheologul italian Luigi Pernier în 1908 în situl minoic Phaistos, discul este făcut din lut ars şi conţine simboluri misterioase care ar putea reprezenta o formă necunoscută de hieroglife. Se pare că a fost creat undeva în al doilea mileniu înainte de Hristos.

RomaniaTV.net
15 mai 2012, 06:55

Discul din Phaistos rămâne unul dintre cele mai faimoase puzzle-uri ale arheologiei. A fost descoperit în oraşul antic Phaistos din sudul Cretei în 1908. Se crede că ar data din 1700 î. Hr (din contextul arheologic).

Unii oameni de ştiinţă cred că hieroglifele seamănă cu simboluri din limbajul Linear A (Linear A a fost scrierea oficială folosită în inscripţionarea palatelor minoice). Singura problemă este că nici limbajul Linear A nu a putut fi descifrat (se crede că semnele reprezintă silabe, nu sunete individuale).

Cultura minoică a Cretei a dezvoltat mai multe scrieri (sau proto-scrieri). Semnele pictografice au fost denumite hieroglife minoice, deşi limbajul nu a fost niciodată descifrat în totalitate. Un altfel de sistem pictografic apare pe misteriosul disc din Phaistos.

Pictogramele de pe discul din Phaisos par să nu aibă foarte mare legătură însă cu hieroglifele minoice, şi nu mai există un alt exemplu al unei scrieri ca cea de pe disc. Pentru că discul este unic, cu un sistem de scriere nemaiîntâlnit, el nu a putut fi descifrat (au existat numeroase tentative, dar nu există un consens printre specialişti).

Şi mai curios este faptul că, deşi nu a fost găsit decât un singur exemplu al acestei scrieri, fiecare pictogramă este imprimată pe discul de lut cu o ştampilă, ele nefiind desenate în mod individual. Întrebarea pe care şi-o pun oamenii de ştiinţă este, dacă discul a fost menit să fie un document unic, atunci de ce s-ar fi obosit cineva să creeze un set de ştampile pentru un singur exemplar? De asemenea, deoarece discul este „ştanţat” şi nu sculptat, el este considerat cea mai veche “tipăritură” cunoscută.

Au fost făcute încercări care mai de care mai fanteziste pentru a propune o lectură a textului său, pe diverse baze, în diferite limbi vechi, de la indo-europene la anatoliene pre-hitite, nord-semitice, dar până în ziua de astăzi nu s-a descoperit adevăratul sens al pictogramelor.

Ce se ştie cu siguranţă despre misteriosul disc este ceea ce poate fi observat cu ochiul liber. Ambele feţe ale discului sunt acoperite cu hieroglife aranjate într-o spirală, imprimate pe lut când acesta era umed. Semnele formează grupuri separate unele de celelalte de linii verticale, şi fiecare dintre aceste grupuri ar trebui să reprezinte un cuvânt. Textul conţine astfel 61 de cuvinte, dintre care 16 sunt însoţite de ceva similar cu o virgulă.

Au fost identificate 45 de semne diferite care apar de 241 de ori. Simbolurile reprezintă obiecte ce pot fi recunoscute: figuri umane, părţi ale corpului, animale, arme şi plante.

Unele secvenţe de hieroglife se repetă, similar cu refrenele unui imn religios. Unii oameni de ştiinţă consideră că textul discului este un ritual. Alţii au sugerat că este o listă cu nume de soldaţi. O teorie mai recentă susţine că este discursul unui rege care discută construirea Palatului din Phaistos.