Maria Băsescu nu votează la referendum: Nu vreau să fiu un cetăţean care confirmă lovitura de stat

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, miercuri, că soţia sa, Maria Băsescu, i-a spus că la referendumul din 29 iulie este prima dată când nu-l va urma la secţia de votare, deoarece nici ea nu doreşte "să confirme lovitura de stat" prin votul său.

RomaniaTV.net
25 iul. 2012, 16:55
Maria Băsescu nu votează la referendum: Nu vreau să fiu un cetăţean care confirmă lovitura de stat

„Eu înţeleg perfect argumentele PDL, înţeleg şi argumentele soţiei mele, care spune: «Dragul meu, este prima dată când nu merg cu tine la vot, pentru că nu vreau să fiu un cetăţean care confirmă lovitura de stat. Deci, nu mă amesteca în treaba asta, oricât mi-aş dori un rezultat bun»”, a spus Traian Băsescu la România Actualităţi.

Pe de altă parte, el a arătat că personal va merge la vot duminică, deoarece în calitatea sa de preşedinte ales al României are datoria de a respecta instituţiile statului, iar referendumul este o instituţie prevăzută în Constituţie. „Ca preşedinte sunt însă în altă situaţie, de a respecta instituţiile statului. Deşi ştiam că este o execuţie sumară în Parlament, m-am dus în Parlament. Pe 29 iulie, o altă instituţie fundamentală a statului, referendumul, care este modul de manifestare a suveranităţii poporului, conform Constituţiei, este o altă instituţie fundamentală, căreia un preşedinte ales nu-i poate întoarce spatele, aşa că, din postura de preşedinte ales al României, eu nu pot refuza prezenţa într-o instituţie fundamentală a statului român, cum este referendumul sau Parlamentul sau ştiu eu ce altă instituţie”, a argumentat Băsescu.

Traian Băsescu declarase şi marţi seară că el va merge la vot pe 29 iulie. „Sigur că voi merge. Eu voi merge, voi fi printre cei care merg la vot. (…) Fiind un singur votant, atâta timp cât nu se mobilizează PDL, nu am cum să schimb”, a spus Băsescu, la TVR 1, întrebat dacă el va merge sau nu la vot.

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, miercuri, că îndemnul său către alegători este să nu se prezinte la vot la referendum, dar să înţeleagă de ce el, din postura de preşedinte ales al României, nu poate refuza o instituţie fundamentală a statului cum este referendumul.

„Îndemnul meu este să nu se prezinte la vot, dar să înţeleagă de ce eu, ca şef al statului, nu pot refuza o instituţie fundamentală a statului român”, a spus Băsescu.

Băsescu declarase marţi seara, la TVR1, răspunzând unei întrebări, că nu face românilor niciun îndemn legat de referendum, iar „fiecare să procedeze conform conştiinţei”.