Marian Enache, noul preşedinte al Curţii Constituționale. A fost consilier prezidențial al lui Iliescu, deputat, ambasador și judecător

Curtea Constituțională a României are un nou președinte. Marian Enache a fost ales, sâmbătă, noul șef de la CCR. Votul a fost secret și a avut loc după ce noii judecători au depus jurământul în fața lui Klaus Iohannis.

11 iun. 2022, 16:59
Marian Enache, noul preşedinte al Curţii Constituționale. A fost consilier prezidențial al lui Iliescu, deputat, ambasador și judecător

Marian Enache va avea un mandat de trei ani la CCR. Noii judecători al Curţii Constituţionale (CCR) – Mihaela Ciochină, Laura-Iuliana Scântei şi Bogdan Licu – au depus jurământul la Palatul Cotroceni, sâmbătă. Mandatul lor este de nouă ani.

„Vă doresc noilor judecători constituţionali mult succes. Vă felicit şi vă doresc să faceţi aşa cum aţi jurat. Este o muncă de mare răspundere şi sunt convins că o veţi duce cu succes la bun sfârşit. La fel, doresc mult succes judecătorilor constituţionali care îşi continuă mandatul şi tuturor împreună vă doresc să vegheaţi la respectarea Constituţiei şi să fiţi un factor de echilibru în societatea din România”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei oficiale.

Citește și Klaus Iohannis a semnat. Cine sunt cei trei noi judecători de la CCR. Azi au depus jurământul

Cine este Marian Enache, noul președinte al CCR

Marian Enache a fost deputat FSN in 1990-1992 si PDSR in 1996-2000. Ulterior a făcut parte din UNPR, de unde a demisionat.

Are 68 de ani, s-a născut la Iași și a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității „Al.I. Cuza” din Iași în anul 1997. Marian Enache este doctor în științe juridice: specializarea Drept constituțional, Facultatea de drept a Universității București (1997).

Pentru cei care nu știu, acesta a lucrat, în trecut, și pentru Ion Iliescu, fiind consilierul lui prezidențial.

„Am cateva publicatii in drept constitutional, parlamentar, administrativ si in general in problematica constitutionala. De asemenea vreau sa va invederez faptul ca am lucrat in cateva institutii publice, cunosc mai bine procesul politic si legislativ din Romania, raporturile dintre institutii. Am facut parte din adunarea constituanta a proiectului de constitutie a Romaniei, am vazut cum s-a nascut aceaste lege fundamentala.

Fac parte din grupul celor care au propus infiintarea Curtii Constitutionale. La inceput aceasta institutie a avut mare rezistenta in romania, era considerata „exotica” in peisajul institutional”, a declarat Marian Enache la începutul ședinței.

Cariera noului șef al CCR:

  • 1977-1990: avocat în Baroul Iași, Baroul Vaslui;
  • 1990:membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN);
  • 1990-1992: deputat, Adunarea Deputaților, Parlamentul României;
  • vicepreședinte al Adunării Deputaților; vicepreședinte al Comitetului Adunării Constituante, membru al Comisiei de redactare a Constituției României; membru al Comisiei de redactare a proiectului de Regulament al Adunării Deputaților;
  • 1993: consilier prezidențial – Direcția juridică a Președinției României;
  • 1993-1996: ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova;
  • 1996-2000: deputat, Camera Deputaților, Parlamentul României; membru al Comisiei juridice, de disciplină, și imunități; membru al Comisiei de validare;
  • 1998-2010: avocat în Baroul București;
  • 2011-2012: secretar general adjunct al Camerei Deputaților;
  • 2012-2016: deputat, Camera Deputaților, Parlamentul României;
  • membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport.