Marian Năstase, șeful ALRO, dă de pământ cu Comisia Europeană și cu Guvernul: „Prețuri uriașe la energie, oameni în frig și fabrici închise la iarnă”

Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație ALRO Slatina, a criticat dur Comisia Europeană și Guvernul de la București, într-un interviu oferit pentru agenția de presă a statului român, Agerpres. 

17 aug. 2022, 17:25
Marian Năstase, șeful ALRO, dă de pământ cu Comisia Europeană și cu Guvernul: „Prețuri uriașe la energie, oameni în frig și fabrici închise la iarnă”

Marian Năstase îi pregătește pe români: facturile la energie vor exploda, din ce în ce mai multe fabrici se vor închide și mulți cetățeni vor fi nevoiți să stea în frig și beznă.

 

Marian Năstase, despre compensarea facturilor, de guvern: „Este o fraudare a banului public de dimensiuni colosale!”

 

Schema de compensare a facturilor este, de fapt, o mare fraudă, susține Marian Năstase, pentru că banii sunt direcționați către intermediari.

„De exemplu, această compensare a facturilor populaţiei n-a fost o măsură foarte inspirată. În primul rând, şi asta noi am semnalat, industria a semnalat, şi nu numai industria, au fost mai multe voci care au spus: aveţi grijă când faceţi o asemenea structură de compensare, că nu va duce la calmarea preţurilor. În sensul că, atâta vreme cât furnizorii de energie ştiu că vor primi banii de la stat, reprezentând diferenţa dintre preţul compensat şi preţul la care ei achiziţionează, n-au niciun interes să achiziţioneze mai ieftin. Dimpotrivă.

Strângem de la cei mulţi şi săraci şi băgăm în buzunarele câtorva puţini şi bogaţi. Cam acesta este conceptul.

Este o fraudare a banului public de dimensiuni colosale, iar bugetul României nu este fără sfârşit”, a declarat Marian Năstase, potrivit Agerpres.

 

Liberalizarea prețurilor la energie, o decizie care a nenorocit românii, potrivit lui Marian Năstase

 

De asemenea, șeful ALRO a criticat liberalizarea prețurilor la energie. În opinia acestuia, decizia este absolut iresponsabilă. Guvernul Ludovic Orban și-a asumat această măsură, cu puțin timp înainte ca Ursula von der Leyen, „să dea startul” mesajelor cu privire la „criza energetică”.

„Era o obligaţie europeană, dar a fost făcută fără pregătire, fără niciun fel de Dumnezeu, în sensul că nu s-a pregătit populaţia, nu s-au făcut informări, deci a fost făcută fără cap şi fără coadă şi asta a amplificat, ca să zic aşa, această criză energetică.

Fundamental, s-a ignorat partea industrială. Astăzi suntem în situaţia în care industria este sub o tensiune enormă din punctul de vedere al costurilor energetice, suntem puşi în situaţia să punem oamenii în şomaj tehnic sau chiar să-i concediem. Şi suntem în situaţia în care ce le spunem spunem noi oamenilor noştri, care sunt colegii noştri şi angajaţii noştri: ‘Vă punem în şomaj tehnic, e posibil să fiţi concediaţi, să rămâneţi fără loc de muncă, dar staţi liniştiţi, că acasă factura e compensată’?. Şi acest discurs nu prea are sens, pentru că degeaba e compensată factura, dacă la final persoana respectivă nu are surse de venit”, a spus Năstase.

Înainte de liberalizare, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a promis prețuri mai mici la energie. În realitate, tarifele s-au triplat.

 

România trebuie să discute ferm cu Comisia Europeană, susține șeful ALRO

 

În plus, în colimatorul lui Năstase a intrat și Comisia Europeană, care încearcă să împingă consumatorii casnici și micii antreprenori în prăpastie.

„În prima jumătate a anului, Comisia Europeană a zis aşa: “Avem o problemă cu gazele, avem o problemă cu preţurile energiei. Păi ce putem noi să facem? Trebuie să accelerăm tranziţia către economia verde”. La şcoala de şoferi am învăţat aşa: când vizibilitatea e redusă, încetineşti până la limita evitării oricărui pericol. Deci noi acum n-avem nicio vizibilitate, volatilitatea e maximă şi ne-am decis să accelerăm.

După aceea, mai pe la jumătatea anului, am simţit aşa o oarecare curbare a intenţiilor, adică din ce în ce mai multe voci la nivel european au început să spună, unii mai în şoaptă, alţii mai tăios: nu e bine să accelerăm cât n-avem vizibilitate. Hai să încercăm noi să dăm drumul înapoi la cărbune, măcar temporar, hai să vedem cum facem cu măsurile astea de de sustenabilitate şi de combatere a schimbărilor climatice, că s-ar putea, dacă le tot accelerăm şi le împingem înainte, s-ar putea să avem o iarnă în care să stăm în frig şi în întuneric”, a mai explicat Năstase.

„(…) Deci, de-aia vă spun că e haos, e haos şi la Comisia Europeană, e haos şi la noi. În schimb, sunt state care au fost mai decisive în deciziile pe care le-au luat. Şi se vede în preţul energiei. Spania, unul din exemple, Polonia şi cel mai probabil o să apară şi alte state care vor lua măsuri decisive, adică să repornească toate capacităţile de energie pe care le au, unde au resurse energetice. Polonia a pornit cărbunele, nici nu-l oprise”, a mai punctat șeful ALRO.

 

Marian Năstase: „Avem tot ce ne trebuie ca să avem o iarnă cumplită”

 

Românii trebuie să se pregătească psihic și financiar pentru o iarnă extrem de dificilă.

„Dacă nu se iau măsuri acum, o să vedem nişte preţuri imposibil de suportat, o să vedem nişte facturi imposibil de plătit, o să vedem un buget de stat gol puşcă, fără niciun fel de resurse şi o să vedem un cost al creditelor la care se împrumută statul din ce în ce mai mare.

La nivel european se vorbeşte de închideri de capacităţi pentru economia de energie, dar în România deja s-a întâmplat asta. Am închis noi, a închis Azomureş, deci ne încadrăm în cei 15% cu care trebuie să reducem consumul, lucru pe care l-a spus şi ministrul Popescu (ministrul Energiei, Virgil Popescu n.r).

Dar faptul că Azomureş a închis are repercusiuni în agricultură, în preţul îngrăşămintelor, avem şi secetă, deci avem tot ce ne trebuie ca să avem o iarnă cumplită. Dacă va fi şi iarnă geroasă, e clară treaba”, a transmis el.

 

Marian Năstase: „Guvernul trebuie să ia măsuri acum!”

 

Marian Năstase a îndemnat Guvernul să ia măsuri rapid, astfel încât să evite dezastrul.

„Trebuie luate măsuri acum, în septembrie, până intrăm în iarnă. Trebuie să luăm măsuri radicale, decisive, în aşa fel încât să avem să avem o industrie care să rămână cât de cât în picioare. Şi nu mă refer numai la marii consumatori şi la industria de energie, ci la toţi.

Toată industria trebuie cumva sprijinită, inclusiv cei mai mici, pentru că şi noi avem furnizori. Avem, la nivelul asociaţiei, mii de furnizori locali în ţară, de la bocanci şi salopete până la tot soiul de piese de schimb, furnizori care foarte mulţi sunt IMM-uri. Alegi să sprijini IMM-urile, dar să nu mă sprijini pe mine? Păi eu dacă dispar ca şi client al lui, el rămâne fără obiectul muncii. Degeaba i-am dat banii IMM-ului, dacă îi condamn la pieire clienţii, n-are logică.

Sperăm ca aceste decizii să fie luate cât mai repede, să nu trecem la faza următoare de haos. Eu sunt convins că se poate face. Cred că pur şi simplu toţi factorii de decizie trebuie să se unească în jurul unei asemenea strategii, altfel o să avem o iarnă grea, foarte grea şi din care toată lumea va ieşi foarte rău. Da, şi e păcat. E păcat că noi avem posibilitatea asta, alte ţări n-au, dar noi avem posibilitatea asta. Nu este o opţiune să ne întoarcem la lumânare şi la frig, să mai punem o haină groasă pe noi”, a concluzionat Năstase.

Alro S.A. este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală și de Est – cu excepția Rusiei și singurul producător de aluminiu și aliaje de bază din România.