Marian Sârbu a rămas ANGAJAT la ASF pe postul de CONSILIER pentru relaţia cu Parlamentul

Fostul prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, Marian Sârbu, este în prezent angajat al instituţiei, cu contract pe perioadă nedeterminată, pe post de consilier pentru relaţia cu Parlamentul, a precizat marţi preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

29 iul. 2014, 14:56
Marian Sârbu a rămas ANGAJAT la ASF pe postul de CONSILIER pentru relaţia cu Parlamentul

Marian Sârbu a demisionat, începând cu data de 18 iulie, din funcţia de prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/ şi membru executiv al Consiliului ASF, în urma Deciziei din 2 iulie a Curţii Constituţionale potrivit căreia hotărârea Parlamentului de numire a acestuia în funcţia respectivă este neconstituţională, scrie Agerpres.

Experienţa profesională a lui Marian Sârbu ca ordonator principal de credite nu are relevanţă pentru numirea acestuia ca membru în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a considerat Curtea Constituţională a României /CCR/.

Marian Sârbu a demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF

Curtea a precizat, la vremea respectivă, că dispoziţiile legale impun o condiţie cu caracter obiectiv, obligatoriu să fie îndeplinită, anume o experienţă profesională specifică în materie de minim nouă ani, prin indicarea expresă a domeniilor financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare.

‘În aceste condiţii şi văzând din documentele depuse la dosar că Marian Sârbu nu are o experienţă profesională specifică în materie de minim nouă ani, Curtea constată că acesta nu întruneşte condiţia prevăzută de art.9 alin.(1) lit.a2) din OUG 93/2012 pentru numirea în funcţia de prim-vicepreşedinte, membru executiv al Consiliului ASF. Prin urmare, Hotărârea Parlamentului nr.26/2014 este nelegală în ceea ce priveşte această numire’, au apreciat judecătorii.

Motivare CCR: Experienţa lui Marian Sârbu ca ordonator principal de credite, irelevantă pentru numirea la ASF

Curtea a constatat că, reglementând condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească membrii Consiliului ASF, art.9 din OUG 93/2012 se referă la experienţa profesională în două texte distincte, după cum urmează: să aibă pregătire profesională şi o experienţă profesională corespunzătoare în domenii în care ASF are competenţe şi, respectiv, să aibă o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare, de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor.