Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție. Ce sumă uriaşă trebuie să restituie fostul primar

Fostul primar din Sectorul 5, Marian Vanghelie, a fost condamnat, joi, la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție. Mai exact, Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA pentru o mită de 30 de milioane de euro, reprezentând "un comision de 20%" din valoarea contractelor incheiate intre primaria Sectorului 5 si institutii din subordinea acesteia, pe de o parte, si societatile controlate de Marian Dumitru, pe de alta parte. Decizia judecătorilor nu este definitivă.

13 mai 2021, 12:03
Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție. Ce sumă uriaşă trebuie să restituie fostul primar

Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție. Decizia nu este definitivă.

„Condamna pe inculpatul Vanghelie Marian- Daniel la pedeapsa rezultanta de 11 ani si 8 luni inchisoare.

interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsa complementara exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, drepturi prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, pe o perioada de 5 ani de la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei principale.

interzice inculpatului ca pedeapsa accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, drepturi prevazute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, de la data ramanerii definitive a hotararii pana la data executarii sau considerarii ca executata a pedepsei principale”, se arată în minuta Tribunalului Bucureşti.

Citeşte şi: Marian Vanghelie, încă o lovitură după ce a fost prădat de hoţi şi lăsat fără bunuri de 300.000 euro

Alături de Marian Vanghelie au fost condamnaţi Dumitru Marin la 4 ani inchisoare, Niculae Mircea- Sorin, varul lui Marian Vanghelie, la pedeapsa de 8 ani inchisoare şi Ciocan Sorin- Stefan la pedeapsa de 3 ani inchisoare.

Citeşte şi: Câţi bani a câştigat Marian Vanghelie din politică. Fostul edil al Sectorului 5 rupe tăcerea

Marian Vanghelie a fost condamnat pentru o şpagă de aproximativ 30.403.000 de euro

Potrivit DNA, in perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, ajutat de Mircea-Sorin Niculae si de Laura Ciocan, a solicitat si primit de la Marin Dumitru aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentand un „comision” de 20% din valoarea contractelor de oferite de Primarie firmelor controlate de Marin Dumitru.

”În perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, aratau procurorii DNA într-un comunicat de presă.

În 2015, fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA.

Tribunalul București a mai decis ca fostul edil PSD de la Sectorul 5, Marian Vanghelie, să restituie comunității peste 15 milioane de euro, reprezentând daune materiale.

Instanța a ridicat sechestrul și i-a înapoiat lui Mircea Geoană ceasurile de lux dăruite de Vanghelie.

”Dispune restituirea bunurilor către intimatul Geoană Mircea-Dan și ridicarea sechestrului asigurător instituit asupra lor”.

Pe 27 mai 2015, Mircea Geoană s-a prezentat la DNA, fiind citat în dosarul lui Marian Vanghelie. Procurorii l-au chemat să îl anunțe oficial că i-au pus sechestru pe 3 ceasuri pe care le-ar fi primit cadou de la Marian Vanghelie.

Măsura s-a luat întrucât Mircea Geoană ar fi beneficiat din presupusa mită primită de Vanghelie, chiar daca nu a știut acest lucru. Potrivit procurorilor, Vanghelie i-a dăruit lui Geoană un ceas Glashutte care se costa în jur de 40 de mii de dolari. Celelalte două ceasuri sunt Vacheron Constantin și sunt la fel de valoroase.

 


loading...
Partenerii noștri