Marian Vanghelie, DENUNŢAT la DNA de vărul său. „M-a angajat la ADP, dar mi-am dat demisia. Nu făceam nimic acolo”

Vărul fostului primar Marian Vanghelie, judecat alături de acesta în dosarul de corupţie, susţine în denunţul pe care l-a dat la DNA în timpul anchetei că PSD Bucureşti şi PSD Sector 5 au plătit oameni şi societăţi "la negru", din ordinul fostului edil, ruda acestuia fiind cel care ducea banii, scrie Mediadax.

15 dec. 2015, 12:37
Marian Vanghelie, DENUNŢAT la DNA de vărul său. „M-a angajat la ADP, dar mi-am dat demisia. Nu făceam nimic acolo”

Mircea Sorin Niculae este vărul fostului primar al Sectorului 5 şi inculpat alături de Marian Vanghelie în dosarul în care sunt judecaţi alături de alte persoane pentru fapte de corupţie.

Pe parcursul anchetei, Niculae a dat o declaraţie de 12 pagini, obţinută exclusiv de MEDIAFAX, în care dezvăluie în detaliu „mecanismele infracţionale” pe care le folosea vărul său, fostul primar Marian Vanghelie.

În declaraţia sa, Niculae divulgă „partenerii de afaceri” ai vărului său, ce bani primea primarul prin intermediul său de la aceştia şi companiile care aveau prioritate la contractele pe bani publici.

„Sunt rudă cu Vanghelie Marian-Daniel, văr primar după tată, iar o relaţie mai apropiată cu acesta am avut începând cu anul 2002, când eu m-am dus şi am solicitat acestuia să-mi găsească şi mie un loc de muncă. Astfel, în anul 2002 spre sfârşit, m-a angajat la ADP (Administraţia Domeniului Public -n.r.) Sector 5 Bucureşti, unde era director general Mircea Octavian, la Serviciul achiziţii. La o lună după ce m-am angajat, mi-am dat demisia întrucât acolo nu făceam nimic. Undeva în aprilie 2003, m-a căutat Vanghelie Marian-Daniel şi mi-a zis să vin la el, că are o treabă pentru mine …”, arată Niculae în declaraţia dată în 1 iulie în faţa anchetatorilor.

Acesta susţine că o parte din sumele mari primite de Marian Vanghelie de la cei cărora le acorda ilegal contractele pe bani publici ajungeau şi la PSD Bucureşti şi PSD sector 5, iar din aceştia se făceau plăţi „la negru”.

„Nu pot preciza cu exactitate sumele de bani pe care le-am primit de-a lungul timpului (…) pentru a i le da lui Vanghelie Marian-Daniel, dar estimez că au fost aproximativ 15-20.000.000.000 ROL. Aproape jumătate din sumă, din dispoziţia lui Vanghelie Marian-Daniel, a ajuns la PSD Bucureşti şi PSD Sector 5, unde, de-a lungul timpului, s-au plătit chirii, materiale electorale, închirieri de săli, angajaţi. Toate aceste plăţi s-au făcut «la negru» către beneficiari …”, explică vărul fostului edil al Secotrului 5.

Primarul suspendat al Sectorului 5 a fost eliberat din arest preventiv în 10 iulie, de atunci fiind în arest la domiciliu.

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA în 7 iulie, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie, unele săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte.

În acelaşi dosar sunt judecaţi, sub control judiciar, Mircea-Sorin Niculae, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, Sorin-Ştefan Ciocan, pentru spălare de bani şi directorul Economat Sector 5, Laura Ciocan, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

De asemenea, procurorii l-au trimis în judecată şi pe Marin Dumitru, în stare de libertate, pentru dare de mită.

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a cerut şi a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un „comision” de 20% din încasări.

Marian Vanghelie a fost ales primar al Sectorului 5 în anul 2000, el câştigând alegerile din poziţia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană şi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD. Ulterior, în martie, Vanghelie şi Geoană au anunţat înfiinţarea unei noi formaţiuni politice – Partidul Social Românesc.