Marian Zlotea a fost dat în urmărire, după ce a fugit înainte de condamnare. Pedeapsa primită de fostul europarlamentar PSD

Fostul europarlamentar PDL Marian Zlotea a fost dat în urmărire. Fostul şef al Autorității Naționale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor a fost condamnat definitiv la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru trafic de influenţă şi luare de mită, prin decizia pronunţată miercuri de Curtea de Apel Bucureşti

14 ian. 2021, 09:00
Marian Zlotea a fost dat în urmărire, după ce a fugit înainte de condamnare. Pedeapsa primită de fostul europarlamentar PSD

Fostul şef al ANSVSA Marian Zlotea a fost dat în urmărire. După ce a fost condamnat definitiv la închiosare, el a plecat în altă ţară, în care a cerut statut de refugiat politic.

„În baza art. 71 C.pen. (1968) aplică pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a) teza a II-a şi lit. b) C.pen. (1968) de la data pronunţării prezentei şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În baza art. 34 alin. (1) lit. b) C.pen. (1968) şi a art. 35 alin. (3) C.pen. (1968) contopeşte pedepsele aplicate urmând ca inculpatul ZLOTEA MARIAN să execute pedeapsa cea mai grea de 8 ani închisoare, sporită la 8 ani şi 6 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a) teza a II-a şi lit. b) C.pen. (1968).

În baza art. 71 C.pen. (1968) aplică alăturat pedepsei rezultante principale pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a) teza a II-a şi lit. b) C.pen. (1968) de la data pronunţării prezentei şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

Pedeapsa rezultantă de 8 ani şi 6 luni închisoare se va executa în regim de detenţie. Dispune confiscarea sumei de 263.000 lei de la inculpatul Zlotea Marian. Menţine măsura sechestrului asigurator instituit prin ordonanţa din 5.02.2015 asupra imobilului inculpatului situat în (date), până la concurenta sumei de 263.000 lei”, se arată în decizia de miercuri a Curţii de Apel Bucureşti, conform News.ro.

Citeşte şi: Fostul europarlamentar Marian Zlotea, condamnat la 8 ani si 6 luni de închisoare pentru corupţie

Marian Zlotea a fost dat în urmărire. Fostul europarlamentar vrea să ceară statut de refugiat politic

După pronunţarea sentinţei, Marian Zlotea a scris pe Facebook că este nevinovat. Fostul europarlamentar a precizat că a plecat din România şi că a cerut statut de refugiat politic în altă ţară.

”În acest moment, ştiind de această înscenare de sentinţă care urma să mi se pregatească am părăsit Romania şi, la fel ca fostul meu coleg din Parlamentul European, spaniolul Carles Puigdemont, am cerut statut de refugiat politic în altă ţară. Cu probele şi dovezile pe care le am, inclusiv înregistrările din dosar care îmi dovedesc nevinovăţia, îmi voi căuta dreptatea la CEDO”, a precizat Zlotea.

Citeşte şi: Marian Zlotea a fugit din ţară înainte de condamnare: La fel ca Carles Puigdemont, am cerut statut de refugiat politic

Fostul europarlamentar PDL a calificat sentinţa ca fiind nedreaptă.

„Este o plată politică pentru simplul fapt că nu am fost de acord ca, la un moment dat, cineva să preia PDL.

Sunt nevinovat iar aceasta este o sentinţă nedreaptă dată într-un dosar bazat în totalitate pe două denunţuri neîntemeiate date sub presiune de doi inculpaţi arestaţi care, ulterior denunţurilor, au fost eliberaţi”, a scris Zlotea.

Marian Zlotea a fost dat în urmărire după condamnarea la închisoare. Acuzaţiile DNA la adresa fostului europarlamentar

Marian Zlotea, alături de alţi doi directori de la DSV Bucureşti – Doina Lupu şi Marius Hoffman – şi de un altul de la DSV Ilfov, Mădălina Pşodosu, au fost trimişi în judecată de DNA în februarie 2015.

Acuzaţiile la adresa lui Marian Zlotea erau luare de mită în formă continuată (28 acte materiale), instigare la luare de mită în formă continuată (15 acte materiale), constituire a unui grup infracţional organizat.

”Concret, inculpatul Zlotea Marian, în repetate rânduri, a determinat conducerea D.S.V.S.A. Bucureşti, respectiv pe inculpaţii Lupu Doina – Constanţa şi Hofman Marius, să abuzeze de funcţiile deţinute pentru procurarea produselor alimentare necesare realizării unor acţiuni sociale, (de atragere a alegătorilor cu pomeni electorale, pentru susţinerea unor evenimente, pentru asigurarea protocolului A.N.S.V.S.A., dar şi al altor instituţii), cunoscând faptul că, la rândul lor, aceştia din urmă îşi determină subalternii să se folosească de calitatea de inspector pentru a procura aceste produse de la agenţii economici pe care îi controlau şi autorizau pe linie sanitar veterinară şi siguranţa alimentelor”, arăta DNA.

În aceeaşi perioadă, inculpatul Zlotea Marian, folosindu-se de autoritatea şi prerogativele ce derivă din funcţia publică deţinută, a condiţionat menţinerea pe funcţii şi păstrarea locului de muncă la Direcţia Sanitar – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A.) Bucureşti a inspectorilor din cadrul Serviciului Inspecţie şi Control şi Serviciului Igienă Veterinară, de plata unei sume lunare în cuantum de 3.000 lei de către fiecare inspector (reprezentând o cotizaţie lunară pentru formaţiunea politică din care făcea parte inculpatul), plată ce s-a efectuat în perioada ianuarie – mai 2010, indicau procurorii
În perioada noiembrie – decembrie 2011, inculpatul Zlotea Marian a pretins direct, dar a primit prin intermediul şi cu ajutorul coinculpaţilor Hofman Marius şi Căileanu Dionisie, suma de 143.000 lei, de la administratorul unor supermarketuri, mita fiind disimulată prin încheierea a 2 contracte fictive de prestări servicii. Această sumă de bani a fost pretinsă şi primită de inculpatul Zlotea Marian pentru a favoriza şi a proteja magazinele respective de controalele D.S.V.S.A. judeţene şi D.S.V.S.A. Bucureşti pe linie sanitar – veterinară şi siguranţa alimentelor, a transmis atunci DNA.


loading...