MARIANA CÂMPEANU, fost ministru al Muncii, audiată la DNA

MARIANA CÂMPEANU, fost ministru al Muncii, a fost audiată, joi, la DNA, informează România TV. Câmpeanu a fost citată  în calitate de martor, în dosarul în care procurorii investighează modul în care soţul acesteia a obţinut pensia de invaliditate.

18 sept. 2014, 07:19
MARIANA CÂMPEANU, fost ministru al Muncii, audiată la DNA

Mariana Câmpeanu a fost audiată de procurorii DNA în calitate de martor în dosarul ce are ca obiect acordarea pensiei de invaliditate pentru soţul ei.

Mariana Câmpeanu a demisionat, în luna februarie din funcţia de ministru în urma scandalului privind pensionarea soţului său. Câmpeanu a fost acuzată că i-a acordat soţului cel mai grav grad de handicap şi pensie de invalid, deşi acesta este sănătos, poate umbla, merge ca un om normal.

Astfel, în 2005, soţul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, ar fi obţinut, în aproape două săptămâni, atât pensie de invaliditate pentru gradul întâi de handicap, cât şi indemnizaţie de însoţitor. El a obţinut aceste beneficii când soţia sa ocupa funcţia de director la Casa de pensii Ilfov. Mai mult, le-a obţinut fără a avea un certificat medical foarte clar şi chiar dacă avea domiciliul în Bucureşti.

Mariana Câmpeanu, verificată de ANI pentru un posibil conflict de interese

Numai din indemnizaţia pentru însoţitor, de care soţul ei beneficiază din 2005, pe lângă pensie, acesta a primit, după calculele Centrului de Investigaţii Media, peste 54.000 de lei (valoarea indemnizaţiei era în 2005 de 310 lei, iar în 2013 de 633 de lei). Cât despre valoarea pensiei, aceasta a trecut de la suma de aproape 340 de lei, aferentă pensiei de invaliditate acordate în 2005, la suma de aproximativ 930 de lei, de care beneficiază din 2009, de când a trecut la pensia acordată de drept, după ce a ajuns la vârsta de pensionare.

Mariana Câmpeanu declara la acea vreme că informaţiile apărute în presă cu privire la soţul său nu răspund niciunui interes public legitim, în condiţiile în care acesta nu este persoană publică şi nu este implicat în politică sau în activităţi de interes public, ci au urmărit denigrarea sa şi a familiei sale.

„Întreg acest demers jurnalistic este nedeontologic şi nesusţinut de dovezi concrete şi îşi propune ca scop evident şi transparent alterarea imaginii mele publice de profesionist şi om politic. Mai grav decât atât, obiectul atacului îl reprezintă intimitatea familiei mele, soţul meu nefiind persoană publică şi neimplicat în politică sau în activităţi de interes public. Consider că informaţiile difuzate în spaţiul media nu răspund niciunui interes public legitim, având drept unic scop denigrarea mea şi, cel mai grav, a familiei mele, prin urmare voi reflecta asupra demersurilor judiciare imediate ce vor fi întreprinse în acest sens”, afirma atunci Mariana Câmpeanu.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a declanşat procedura de verificare pentru un posibil conflict de interese în care s-ar afla ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, în legătură cu pensia de gradul I de invaliditate primită de soţul acesteia.

Băsescu: Câmpeanu să demisioneze dacă soţul ei nu are un handicap sever VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu declara, la acea vreme, că Mariana Câmpeanu ar trebui să îşi prezinte demisia dacă soţul ei nu are un handicap sever care să justifice încadrarea în categoria I de invaliditate.

„În ultima perioadă au fost unele evoluţii, dar cred că acestea nu trebuie să ne facă să uităm responsabilităţi. Din acest motiv, aş vrea să îmi precizez punctul de vedere legat de câteva subiecte aflate în dezbatere publică. Primul, cu care încep declaraţia, este legat de doamna ministru Câmpeanu. Fac un apel la domnia sa în mod direct: dacă ştie că soţul dânsei nu este invalid, nu merge în cărucior, nu are un handicap sever care să justifice încadrarea în categoria I de invaliditate, să îşi prezinte demisia, fără să mai aştepte multe anchete”, spunea Băsescu.

Şeful statului arătat că situaţia soţului Marianei Câmpeanu reprezintă „o pată urâtă” pe emblema Guvernului.

„Dacă este adevărat că dânsul conduce, se duce, ia de la şcoală copilul, îl ia de la şcoală cu maşina de la Autoritatea Rutieră Română, să-şi prezinte demisia şi să închidă subiectul, pentru că aşază o pată extrem de urâtă pe emblema Guvernului, şi aşa şifonată de acte de corupţie şi de miniştri condamnaţi în exerciţiul funcţiunii şi alte întâmplări de acest gen”, a declarat Băsescu.

 Mariana Câmpeanu a DEMISIONAT din funcţia de ministru al Muncii