Mariana Câmpeanu: Pensiile recalculate în urma deciziei CCR vor fi primite începând cu luna ianuarie

Publicat: Marţi, 07 Ianuarie 2014 23:20 // Actualizat: Marţi, 07 Ianuarie 2014 23:20 // Sursa: romaniatv.net

Peste 220.000 de pensionari vor primi începând cu luna ianuarie pensiile recalculate, după decizia Curţii Constituţionale, iar restanţele probabil că vor fi acordate în martie, a declarat, marţi seară, la România TV, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Foto: rtv.net

"Aş putea să dau o veste bună în această seară şi anume că în majoritate am terminat cu aplicarea deciziei Curţii Constituţionale pentru 220.000 de pensionari şi începând cu luna ianuarie ei îşi vor primi pensiile recalculate cu indicele respectiv. Problema va fi cu restanţele care trebuie date, pe care probabil că le vom da în luna martie, pentru că acolo este un proces mai laborios de calcul", a spus ministrul, la România TV.

VEZI ŞI Veste bună pentru pensionari. Legea a apărut în Monitorul Oficial

Mariana Câmpeanu a reiterat că, din ianuarie, pensiile vor fi ajustate atât cu valoarea punctului de pensie majorat, cât şi cu indicele de corecţie. 

"Restanţele vor fi primite, probabil, în luna martie. Dacă vom termina mai devreme, cum s-a terminat şi acum, sigur că o vom face la timpul potrivit", a subliniat Câmpeanu.

În ceea ce priveşte persoanele care au venituri foarte mici, trebuie căutate alte soluţii sau schimbată toată filosofia sistemului de pensii, a precizat şeful de la Muncă. 

La data de 6 noiembrie 2013, Curtea Constituţională a României a arătat că dispoziţii ale OUG nr. 1/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sunt neconstituţionale, deoarece au efecte retroactive evidente, contrare prevederilor Constituţiei. Decizia Curţii a fost publicată în Monitorul Oficial în 7 decembrie.

Prevederile OUG 1/2013 declarate neconstituţionale stabilesc: '(2) Indicele de corecţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011. (3) În situaţia persoanelor prevăzute la alin. (2), indicele de corecţie se aplică asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat în plată în luna intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă'. 

La 6 noiembrie 2013, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că pensionarii din ultimii aproape trei ani vor primi bani în plus, în condiţiile în care coeficienţii aferenţi anilor 2011 şi 2012 sunt mai mari decât cei din 2013.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CCR Mariana Câmpeanu Mariana Câmpeanu pensii pensii pensii recalculate pensionari
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
08 ian 00:27
...în martie, a declarat, marţi seară, la România TV, ministrul Muncii, Mariana Citește mai departe… >>>>Citeste tot >>>> ...
1
EUR
4.8387
RON
05 Jun
noapte 14 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H