Mariana Ghena, preşedintele CSM, îi răspunde ministrului Justiţiei: Constatăm că lansează suspiciuni la TV. Poate aborda temele în plen

Preşedintele CSM îi transmite ministrului Justiţiei că poate dezbate activitatea consiliului în şedinţele CSM şi nu la TV. Reacţia acesteia a venit după ce Tudorel Toader a făcut referiri la colaborarea unor magistraţi cu fosta Securitate şi aprecieri privind disponibilitatea unui magistrat de a face parte din comisia SIPA.

RomaniaTV.net
02 iun. 2017, 19:19
Mariana Ghena, preşedintele CSM, îi răspunde ministrului Justiţiei: Constatăm că lansează suspiciuni la TV. Poate aborda temele în plen

Precizările au fost făcute de Mariana Ghena, „constatând opţiunea ministrului justiţiei, membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, de a lansa public, prin intermediul interviurilor în direct în cadrul emisiunilor televizate, anumite afirmaţii, teme sau suspiciuni privind eficienţa activităţii şi proiectelor instituţionale ale Consiliului, ale membrilor acestuia şi ale magistraţilor în general, deşi statutul domniei sale de membru de drept al acestui for îi conferă cadrul instituţional necesar abordării acestora înainte de toate, în formatul instituţional şi public al dezbaterilor din şedinţele plenului şi ale secţiilor Consiliului„, precizează preşedintele CSM într-un comunicat de presă.

La întrebarea pe care ministrul Justiţiei a adresat-o public CSM, joi seara, : Sunt magistraţi care au în sertar un certificat de colaborator de la CNSAS?, preşedintele CSM răspune că Tudorel Toader „poate primi un răspuns numai în condiţiile unor dovezi certe şi legal obţinute, conform procedurilor în vigoare”, Mariana Ghena postând şi adeverinţa de la CNSAS din 2009, potrivit căreia nu a colaborat cu fosta Securitate.

Preşedintele CSM reia, de asemenea, şi solicitarea ca un membru al consiliului să facă parte din comisia de inventariere a arhivei SIPA.

„Având în vedere preocuparea ministrului justiţiei în legătură cu existenţa unor posibile certificate CNSASS privind colaborarea unor magistraţi în activitate cu fosta Securitate, precum şi faptul că domnia-sa suspicionează – aşa cum afirmă, în absenţa cunoaşterii directe a conţinutului arhivei SIPA – că aceasta ar putea conţine documente în sensul menţionat, cu atât mai mult considerăm că se impune ca poziţia ministrului justiţiei să fie neechivocă relativ la utilitatea sau inutilitatea includerii în comisia constituită prin recenta hotărâre de guvern a unui reprezentant al CSM, fie acesta şi membru al Consiliului din partea societăţii civile”, se arată în comunicatul CSM.