Marii actori despre dispariţia lui Iurie Darie: A fost mai mult decât un actor, a fost un om minunat

Actorul Mircea Albulescu a declarat că Iurie Darie, care a decedat vineri seară, a fost mai mult decât un coleg, un actor, "a fost un om minunat".

RomaniaTV.net
10 nov. 2012, 08:38
Marii actori despre dispariţia lui Iurie Darie: A fost mai mult decât un actor, a fost un om minunat

Iurie Darie a fost nu doar un coleg actor, ci a fost un om minunat, un suflet mare şi, aşa cum se spune la noi, actorii, «a găsit acum binemeritata odihnă veşnică»”, a spus Mircea Albulescu pentru Mediafax.

Actorul Iurie Darie a murit vineri noapte, la vârsta de 83 de ani, după o lungă suferinţă, a confirmat pentru MEDIAFAX partenera de viaţă a acestuia, Anca Pandrea.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a aflat în urmă cu puţin timp despre decesul actorului Iurie Darie şi s-a declarat „de-a dreptul şocat pentru dispariţia unui om de excepţie”.

„Cu Iurie Darie am fost coleg de liceu. El se refugiase din Basarabia şi era mai mare decât mine cu o clasă sau două. Când am devenit regizor, în 1958, Iurie Darie era deja un mare actor în România. Mai mult decât atât, avea un talent deosebit la desen. În perioada studenţiei desena cărţi pentru copii şi câştiga un ban. Şi, pentru că şi eu desenam foarte bine, ne-am apropiat foarte mult. Ne-am cunoscut mai bine pe parcurs. În perioada anilor ’60 – ’70, Iurie Darie era unul dintre primii actori români. Sunt de-a dreptul şocat de această veste, pentru că era un om de excepţie. Cât timp mai trăim noi şi memoria lui va rămâne vie”, a declarat Sergiu Nicolaescu.

Actriţa Rodica Popescu Bitănescu a declarat, referindu-se la moartea lui Iurie Darie, că va rămâne cu memoria „unui actor foarte bun şi a unui bărbat foarte frumos”.

„Mă aşteptam să se întâmple ceva cu Iura”, a mai spus ea.

La rândul său, actorul Silviu Biriş a spus că pentru el Iurie Darie este un model şi că acesta este o pierdere pentru cultura naţională.

„Pentru noi chiar este un şoc, mi-aş dori ca aceşti actori să nu moară niciodată. Pentru mine Iurie Darie este un model. E o pierdere pentru cultura naţională şi internaţională. Cuvintele sunt de prisos în asemenea momente şi nu putem decât să ne gândim că s-a dus într-un loc unde are linişte”, a declarat, la Realitatea Tv actorul Silviu Biriş.

Actorul Ion Besoiu a afirmat că, prin moartea lui Iurie Darie, a dispărut o o stea de cinema adevărată, un actor de un farmesc nespus, un camarad deosebit şi a apreciat că „suntem mai săraci”.

„A dispărut o mare personalitate, o stea de cinema adevarată, un actor de farmec nespus”, a declarat Besoiu, adăugând că au fost mulţi şi mai ales multe fete care l-au admirat pe Iurie Darie pentru „jocul său fermecător”.

Potrivit Ancăi Pandrea, trupul neînsufleţit al lui Iurie Darie va fi depus, sâmbătă, la Teatrul de Comedie din Capitală, informaţie confirmată pentru Mediafax şi de George Mihăiţă, directorul instituţiei, urmând ca înmormântarea să aibă loc duminică.

Actorul Iurie Darie a avut mari probleme de sănătate în ultimele luni de viaţă.