Marii cuceritori ai istoriei. Top 10 imperii dispărute

Când auzim sau spunem cuvântul "Imperiu" ne ducem imediat cu gândul la Iulius Cezar sau Napoleon. De-a lungul istoriei au existat însă şi multe alte mari puteri care timp de secole au stăpânit vaste teritorii şi au dezvoltat civilizaţii înfloritoare. Iată-le pe cele mai importante 10 dintre ele, în ordine cronologică.

21 feb. 2015, 11:29

Imperiul Persan

A dominat Asia de Sud şi de Sud-Vest între 550 î.Hr., de la cucerirea mezilor de către Cirus cel Mare, până în 330 î.Hr., când a fost cucerit de Alexandru cel Mare. La apogeul întinderii sale, teritoriul său cuprindea Iranul, Afganistanul, Irakul, Turcia, Siria, Egiptul, Israelul, Libanul, Ciprul și porțiuni din România, Bulgaria, Grecia, Arabia Saudită, Libia, Sudanul de Nord, Caucaz, India, Asia Centrală și chiar din China, cu o suprafață totală de 8.000.000 km pătrați. Un scriitor din secolul al XIX-lea i-a numit pe perşi “francezii estului”, datorită stilului lor de viaţă, iar despre monarhii lor se spune că aveau rezervată câte o curtezană pentru fiecare zi a anului.

Imperiul Macedonean

După ce i-a învins pe perşi, în anul 330 î.Hr., Alexandru cel Mare a dus o amplă campanie militară care l-a făcut stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată. Balcanii, Turcia, Egiptul, întreg Orientul Apropiat şi toată Asia Centrală erau teritoriile aflate sub stăpânirea tânărului monarh, mort la doar 32 de ani. Şi-a găsit sfârşitul în Babilon, pe 13 iunie 323 î.Hr., cel mai probabil din cauza malariei. Deşi imperiul s-a dezmembrat la scurtă vreme după moartea creatorului său, cuceririle lui Alexandru au lăsat o moştenire nepieritoare, nu doar în oraşele noi cu populaţie vorbitoare de limba greacă din întreg teritoriul fostului Imperiu Persan, dar în întreagă regiune. O dată cu cuceririle lui Alexandru cel Mare a fost inaugurată perioada elenistică a istoriei Greciei.

Imperiul Bizantin

Se trece prea uşor cu vederea peste faptul că în jurul anului 600 împăratul Iustinian a reuşit să smulgă câteva teritorii din Italia şi chiar sudul Spaniei, ducând la apogeu cuceririle Imperiului Roman de Răsărit, care mai avea stăpâniri şi în Africa. Suprafaţa sa era la vremea respectivă de 4,5 milioane km pătraţi şi, cu excepţia unei scurte perioade (1204-1261), când capiatala a fost mutată forţat la Niceea, Constantinopolul a fost centrul său principal până la căderea imperiului, în 1453. Bizanţul a fost primul mare stat care şi-a fondat existenţa politică pe principii creştine, iar existenţa acestui imperiu a durat nu mai puţin de 11 secole.

Imperiul Arab

După moartea profetului Mahomed, în anul 632, discipolii săi decid să părăsească sterpul Deşert al Arabiei şi se răspândesc în toate cele patru colţuri ale lumii. A fost o permanentă ameninţare la adresa Bizanţului, cu care a purtat nenumărate războaie şi s-a dezvoltat foarte repede, astfel că în anul 750 avea deja graniţă în nord, vest şi est cu Imperiul Bizantin, sub stăpânirea sa aflându-se Iberia, Siria, Irakul, Africa de Nord şi Asia Centrală. Imperiul se întindea pe o suprafaţă de 8 milioane km pătraţi, iar capitala sa era la Damasc, fiind cel mai mare stat arabo-musulman creat vreodată. Treptat, după detronarea ultimului calif omeiad, teritoriul începe să se fărâmiţeze şi cu toate încercările ulterioare nu va mai atinge aceeaşi mărime şi strălucire.

Imperiul Selgiuc

A fost creat în jurul anului 1000, în nordul Mării Caspice, triburi nomade coborând spre sud, în căutare de hrană şi o climă mai bună. Ulterior au luat în stăpânire zone din Orientul Apropiat şi Mijlociu, au cucerit Afganistanul, Iranul, Siria, Mesopotamia și Anatolia, pentru a-şi impune supremația în cadrul lumii arabe, exercitându-şi controlul asupra Califatului de la Bagdad. Principalii săi duşmani au fost Imperiile Bizantin şi Abassid, dar Imperiul Selgiuc se destramă în anul 1194, din el mai rămânând doar Sultanatul de Rom, în Anatolia.

Imperiul Mongol

A fost cel mai mare imperiu terestru din istorie, iar ca durată în timp s-a întins între anii 1206 şi 1398. A fost format prin unificarea triburilor mongole și turcice, sub conducerea lui Ginghis Han, în stepele de nord ale Asiei. Călăreţi extraordinari cum nu s-au mai văzut în istorie, războinicii mongoli au dus cele mai sângeroase și distrugătoare războaie din istoria omenirii, de pe urma cărora au pierit 80 de milioane de oameni doar în subcontinentul indian. Astfel, mongolilor le-a trebuit mai puţin de un secol pentru a se desfăşura pe o suprafaţă de 33 milioane km pătraţi, între Coreea şi Finlanda. Imperiul Mongol avea cel mai ingenios și eficient sistem poștal din lume, denumit „traseul Yam”. Un mesager călătorea călare 40 kilometri de la o stație poștală la următoare, primind un cal odihnit, pentru a livra cât mai repede posibil mesajele. Genghis și succesorul sau, Ogodai, au construit un sistem de drumuri, ca cel din Altai. Ogodai a organizat sistemul drumurilor, ordonând Hanatului Chagatai și Hoardei de Aur să lege drumurile din vestul imperiului.

Imperiul Mali

A atins apogeul în secolul al XIV-lea. S-a dezvoltat de la statul Kangaba, situat pe Nilul Superior, şi a fost probabil înfiinţat înainte de anul 1000. Populaţia malinke din Kangaba acţiona ca intermediari în cadrul comerţului cu aur din vechea Ghana, iar când imperiul a atins dezvoltarea maximă în jurul monarhului său, Sundiata Keita, s-a ţesut legenda că ar fi fost cel mai bogat om din toate timpurile. Aceeaşi legendă spune însă că după ce a murit el s-a transformat în hipopotam. Imperiul cuprindea o suprafaţă enorm, iar ţări precum Senegal, Burkina Fasso, Gambia, Guineea, Mauritania sau Coasta de Fildeş făceau parte din el.

Imperiul Aztec

A stăpânit Mexicul de astăzi timp de aproximativ două secole, până la cucerirea sa de către spanioli, în anul 1521. Aztecii au fost printre primii care au folosit boabele de cacao pentru a face ciocolată, iar cuvintele “tomato” (roşie) şi “avocado” provin din aztecă. Venerau mulţi zei şi practicau sacrificii umane pentru a le câştiga bunăvoinţa, astfel că prizonierii luaţi în timpul bătăliilor erau ucişi de către preoţi. Ei le scoteau acestora din piept inimile care încă băteau, folosind cuţite ceremoniale făcute din pietre foarte ascuţite. Sângele era folosit la spălarea statuilor zeilor. Imperiul aztec a atins apogeul când Montezuma al II-lea a devenit împărat în 1502 şi a construit un palat vast. Sub domnia sa, imperiul s-a extins, cuprinzând Mexicul, de la est la vest. În 1519, o armată de spanioli şi marinari, conduşi de Hernán Cortés, au ajuns în Mexico. Mulţi azteci, inclusiv Montezuma, au crezut că noul sosit este legendarul zeu Quetzalcóatl şi l-au întâmpinat prietenos. În 1521, armata lui Cortés a distrus complet capitala Tenochtitlán, iar Cortés a fost numit guvernator al Mexicului.

Imperiul Otoman

La apogeul său, Imperiul Otoman a ajuns să se întindă în nord până în Ungaria, iar în vest până în Maroc, având în acelaşi timp sub dominaţie toate insulele din bazinul Mării Mediterane. Imperiul Otoman își are originile în statul selgiucid al Anatoliei, practic rămăşiţa care mai rămâne în 1194 din Marele Imperiu Segiucid. Mahomed al II-lea a cucerit Constantinopolul, provocând prăbuşirea Imperiului Bizantin, dar puterea maximă a dobândit-o aproape un secol, în timpul lui Suleiman Magnificul. După înfrângerea în Bătălia de la Viena, în 1683, Imperiul intră într-un declin încet, care va culmina cu înfrângerea de către aliați în Primul Război Mondial de către aliați și destrămarea sa.

Citeşte şi Cum moare Suleyman Magnificul. Vizirul îi ascunde moartea timp de 48 de zile. Află uimitorul secret de stat

Imperiul Japonez

Niponii au cunoscut şi ei o mică perioadă expansionistă şi colonialistă. Imperiul s-a constituit în 1868, dar pofta de cucerire a noi teritorii a apărut în perioada interbelică, în anii ’30 fiind ocupate Coreea, estul Chinei, Birmania, Thailanda, Indochina, Indonezia şi miile de insule din acea zonă a Pacificului. Înfrângerea din Al Doilea Război Mondial i-a forţat să abandoneze toate aceste cuceriri ale imperiului lor.