Marile dosare de corupţie bat pasul pe loc

Din diferite motive, de la greşilele mărunte ale procurorilor, până la neprezentarea la termene a celor acuzaţi, dosare sonore din "marea corupţie" trenează în justiţie de ani întregi.

RomaniaTV.net
27 ian. 2012, 16:26
Marile dosare de corupţie bat pasul pe loc

Mari dosare de corupţie făcute praf de mici greşeli ale procurorilor. La acestea adăugăm absenţa avocaţilor, îmbolnăvirea subită a acuzaţilor sau experize interminabile. Printre cazurile fără sfârşit sunt Mihai Necolaiciuc, Adrian Nastase, Radu Mazăre, Dinu Patriciu, Gigi Becali sau Decebal Traian Remeş.

Mihai Necolaiciuc, fost director al CFR, a fost trimis în judecată în 2009 pentru corupţie şi abuz în serviciu. E acuzat că a prejudiciat CFR cu zeci de milioane de euro. Necolaiciuc a fost ani de zile pe lista celor mai căutaţi români, după ce a fugit din ţară. Autorităţile l-au identificat în 2009, în Florida, iar în 2011, a fost extrădat în România. Tribunalul Bucureşti a revocat joi ultimul mandat care îl mai ţinea pe Necolaiciuc după gratii, aşa că ţarul de la CFR va fi judecat în libertate.

Un alt nume greu este Adrian Năstase. În dosarul Mătuşa Tamara, el a fost trimis în judecată în 2007, sub acuzatia de dare de mita. În această lună, fostul premier a fost achitat, dar procurorii DNA au făcut recurs. În dosarul Zambaccian, Năstase a fost trimis in judecata în 2006, pentru luare de mita si şantaj. Dacă aceste dosare nu vor fi soluţionate în acest an, ele se vor prescrie.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 2008, alături de 36 de functionari pentru retrocedări ilegale de terenuri. Prejudiciul se ridică la 114 milioane de euro. Pe 15 septembrie 2010, Curtea de Apel a trimis dosarul la Curtea Constituţională, unde se află şi acum.

Dosarul ”Rompetrol”, în care este inculpat Dinu Patriciu, a ajuns în instanţă în septembrie 2006. A fost suspendat un an sub pretextul că unele articole de lege sunt neconstituţionale. După ce s-a constatat că sesizarea a fost neîntemeiată, procesul s-a reluat dar s-a amânat din nou pentru că doi dintre inculpaţi nu au fost citaţi la termen. Procesul s-a reluat in noiembrie 2011.

Un alt caz de corupţie nerezolvat este procesul Valiza, în care Gigi Becali este acuzat de dare de mită. Potrivit anchetatorilor, omul de afaceri ar fi încercat să premieze jucătorii de la echipa Universitatea Cluj cu 1,7 milioane de euro. Becali a fost trimis în judecată în 2008, iar procesul este suspendat în prezent. Dosarul urmează să se prescrie in iulie 2013.

Nici în procesul în care Decebal Traian Remeş, fost ministru al Agriculturii, este acuzat de trafic de influenţă, nu a fost luată o decizie. Cercetările în dosarul Caltaboşul au început în 2007, când procurorii DNA l-au acuzat pe Remeş că ar fi primit produse alimentare în valoare de 1500 de lei şi suma de 15 mii de euro. Dosarul a ajuns la instanţa supremă, unde este judecat şi în prezent.