Marin Moraru şi Iurie Darie primesc, joi, stele pe Aleea Celebrităţilor din Capitală

Actorii Marin Moraru şi Iurie Darie vor primi, joi, stele pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame din Piaţa Timpului din Bucureşti, în semn de respect şi apreciere pentru întreaga lor activitate artistică, informează organizatorii. Evenimentul va avea loc începând cu ora 12.00.

RomaniaTV.net
22 mai 2012, 09:57
Marin Moraru şi Iurie Darie primesc, joi, stele pe Aleea Celebrităţilor din Capitală

„Să vorbesc despre Marin Moraru şi despre Iurie Darie ar însemna să vorbesc despre prietenie. Generozitatea cu care s-au dăruit publicului toată viaţa este cea mai mare dovadă de dragoste a unui artist faţă de oameni. Fiecare a ştiut să încununeze marea scenă a teatrului şi filmului cu un talent covârşitor, multă dăruire şi generozitate. Prietenii sunt familia pe care ţi-o alegi. Sunt mândru că facem parte din aceeaşi familie, că ne-am ales unii pe ceilalţi. Marin Moraru şi Iurie Darie sunt doi mari actori cu o lume frumoasă şi bogată pe care avem marele privilegiu de a o întâlni pe ecrane sau în sălile de spectacol”, declară George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis din Bucureşti.

Dezvelirea celor două stele va avea loc în prezenţa lui Sorin Oprescu, primarul general al Municipiului Bucureşti, care le va înmâna actorilor Placheta Bucureştiului, în semn de recunoştinţă pentru întreaga activitate.

Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame, un proiect iniţiat în ianuarie 2011, de Teatrul Metropolis, Primăria Municipiului Bucureşti şi Cocor, găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România.

Pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală strălucesc deja stelele unor mari personalităţi: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu-Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuţ, Stela Popescu, Ion Caramitru şi Ştefan Iordache (postum).

Marin Moraru s-a născut la data de 31 ianuarie 1937. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa profesorului Dina Cocea, promoţia 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamiţă Dandanache din piesa „O scrisoare pierdută”, de I. L.Caragiale. A fost angajat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961 – 1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965 – 1968), la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra (1968 – 1971) şi la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” (1971 – 1974). Din anul 2002, este Societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti.

În 2009, Marin Moraru a primit premiul pentru întreaga carieră la gala Gopo.

Actorul a jucat în 24 de lungmetraje, printre care se numără şi filmul „Amen”, al celebrului regizor Costa-Gavras.

Iurie Darie s-a născut pe 14 martie 1929, în Vadul Roşu din judeţul Soroca, aflat astăzi în Republica Moldova. Darie a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1952 şi a debutat în anul 1953, în „Nepoţii gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături de Marga Barbu şi Liviu Ciulei.

În anul 1969, el a fost ales de regizorul Mircea Drăgan pentru a juca în seria „Brigada Diverse”, alături de nume celebre precum Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu şi Puiu Călinescu.

A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producţii cinematografice, printre care „Răsare soarele” (1954), „Alo? Aţi greşit numărul!” (1958) „Băieţii noştri” (1959), „S-a furat o bombă” (1961), „Vacanţă la mare” (1962), „Dragoste la zero grade” (1964), „Răutăciosul adolescent” (1968), „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), „Fraţii Jderi” (1974), „Muschetarul român” (1975), „Blutsbruder” (1975), Misterul lui Herodot” (1976), „Drumul oaselor” (1980), „Sing, Cowboy, Sing” (1981), „Ringul” (1985), „O zi la Bucureşti” (1986), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zâmbet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul morţii” (1999). În 2004, Darie a jucat în serialul „Numai iubirea” de la postul Acasă.

Cariera sa în teatru este legată de Teatrul de Comedie din Bucureşti. Printre spectacolele în care a jucat se numără „Troilus şi Cresida”, de William Shakespeare, şi „Umbra”, de Evgenii Şvarţ, ambele în regia lui David Esrig.

Iurie Darie s-a remarcat şi în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul îşi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini.

În 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Româneşti – festCO. Totodată, în martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră.