Marina Almăşan laudă Zdob şi Zdub în finala Eurovision. „Ne dau clasă. Moldovenii nu se jenează să cânte în limba lor”

Marina Almăşan a lăudat prestaţia trupei Zdob şi Zdub, reprezentanta Republicii Moldova, care a obţinut un onorant loc 7 în finala Eurovision 2022, care a avut loc sâmbătă la Torino.

16 mai 2022, 13:17
Marina Almăşan laudă Zdob şi Zdub în finala Eurovision. „Ne dau clasă. Moldovenii nu se jenează să cânte în limba lor”

Melodia „Trenuleţul”, una cu un puternic mesaj pentru unirea tuturor românilor, a fost apreciată de Marina Almăşan.

”De ani buni, salut la moldoveni modul iscusit și înțelept în care-și aleg piesa care să-i reprezinte. O îmbibă bine în spirit național și dragoste față de țară și tradiții, iar acestea răzbat din aproape fiecare prezență a lor în competiția muzicală europeană”, explică Marina Almășan pe site-ul Femei de 10.

Vedeta TV a apreciat originalitatea Zdob și Zdup care au cântat în limba română, fără să-şi facă griji dacă vor fi înțeleși de telespectatorii din lumea întreagă.

„Moldovenii nu se jenează să cânte în limba lor, chiar dacă o mai amestecă pe alocuri cu engleza, în trend ; nu se jenează să strecoare , în ritmurile moderne ale unei piese ce aparține cert Prezentului, pe cele ale folclorului moldovenesc și nu-i încurcă deloc (ba chiar adaugă o notă de “exotism” pentru “civilizații” Occidentului), să strecoare printre muzicanți, instrumente tradiționale: o scripcă , un acordeon…

Fix ca la o nuntă, o nuntă la care țăranul simplu și muncitor se distrează pe rupte, așa cum nu știu să o facă alte colțuri de lume. Mai mult, refuzând să se piardă printre mesaje sterile și printre refrene în limbi care nu spun nimic și nu au nicio legătură cu țara în cauză, moldovenii livrează Europei, “la pachet”, nu numai un cântec de 10, ci și un mesaj adânc, atingând fibra intimă a unui popor pe care Prutul și istoria l-au feliat pe nedrept”, a mai notat Marina Almășan.

Citeşte şi: Mircea Badea, după scandalul de la Eurovision: „La campionatul de fotbal Ucraina va primi 11 metri și dacă nu va ajunge în careul advers”

Marina Almăşan laudă Zdob şi Zdub în finala Eurovision. „Moldovenii ne dau clasă, vesel și frumos”

De asemenea, Marina Almăşan şi-a exprimat admiraţia pentru patriotismul de care au dat dovadă Zdob și Zdup în finala Eurovision 2022.

„Și uite-așa, pentru a nu știu câta oară, moldovenii ne dau clasă, vesel și frumos, arătând cum e să-ți iubești țara – oricât de nesemnificativă ar considera-o “șefii Lumii” – să nu te rușinezi cu tradițiile tale, cu cultura poporului tău, cu tot ceea ce, până la urmă, te definește.

Bravo, Moldova, ți-am fredonat cântecul după chiar prima sa auzire! Cât despre votul pe care ți l-au acordat concetățenii mei…no comment! Am încetat demult să mă mai mir…”, a mai precizat Marina Almășan.

România, zero voturi acordate oficial pentru Republica Moldova în finala Eurovision

Voturile acordate de juriul din România nu au fost luate în considerate, din cauza unor probleme tehnice invocate de organizatorii Eurovision 2022. Într-o reacție oficială, TVR a condamnat felul cum a procedat organizatorul Eurovision și a precizat că a dat punctaj maxim Republicii Moldova.

”Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei. (…) Subliniem faptul că juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator.

Reiterăm faptul că nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României. Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator”, a comunicat, oficial, TVR.

Citeşte şi: Scandal-monstru la Eurovision! Directorul Teleradio-Moldova acuză juriul din ţara sa că a ignorat prestaţia României