Marina Ovsiannikova, jurnalista din Rusia care l-a sfidat pe Vladimir Putin, a fost arestată

Marina Ovsiannikova, jurnalista care a devenit cunoscută după ce a transmis un mesaj împotriva lui Vladimir Putin la televizor, la începutul războiului din Ucraina, a fost arestată.

10 aug. 2022, 19:24
Marina Ovsiannikova, jurnalista din Rusia care l-a sfidat pe Vladimir Putin, a fost arestată

Marina Ovsiannikova, jurnalista care l-a sfidat pe Vladimir Putin, a fost arestată. Ea este acuzată de discreditarea armatei ruse şi de difuzarea de informaţii false.

Marina Ovsiannikova a fost arestată

Citeşte şi Ce pedeapsă riscă jurnalista care l-a sfidat pe Vladimir Putin. Marina Ovsiannikova cere ajutor: „Nu știu ce se va întampla cu mine”

Pentru că are doi copii, anchetatorii urmează să decidă dacă celebra jurnalistă va fi plasată în arest preventiv sau va rămâne în libertate în aşteptarea procesului.

Rusoaica a fost deja condamnată la plata unor amenzi pentru că a ”discreditat” armata rusă, mai ales prin mesaje critice faţă de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei postate pe reţelele de socializare, amenzi care nu au descurajat-o să recidiveze. Acum, jurnalista riscă un proces penal cu consecinţe potenţial mult mai severe.

Reamintim că pe 14 martie 2022, la doar câteva săptămâni de la izbucnirea războiului, Marina Ovsiannikova, angajată la vremea aceea a telviziunii Pervîi Kanal, a scandat, în timpul transmisiunii în direct „Fără război! Opriți războiul! Nu credeţi propaganda! Aici primiţi doar minciuni”. Televiziunea a oprit imediat transmisiunea și a schimbat știrea.

„Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o crimă, iar Rusia este țara agresoare, iar responsabilitatea acestei agresiuni ține de conștiința unei singure persoane. Acest bărbat este Vladimir Putin”, a spus Ovsyannikova într-un videoclip, înainte de a întrerupe transmisiunea în direct.

Marina, în vârstă de 43 de ani, lucra ca editor la televiziunea respectivă. În urma incidentului, jurnalista, mamă a doi copii, a fost audiată, iar apoi amendată cu 30.000 de ruble (aproximativ 250 de euro) și lăsată în libertate.

După ce a fost audiată, la vremea aceea, jurnalista a transmis că „viaţa mea s-a schimbat mult, asta cu siguranţă. Îmi pare bine că am spus ceea ce gândesc. Mult mai important e că a apărut o nouă tendinţă: alţi jurnalişti îmi urmează exemplul”.

„Sunt nişte zile foarte grele în viaţa mea, am petrecut aproape două zile fără să dorm, interogatoriul a durat 14 ore. Nu am avut dreptul să vorbesc cu rudele mele, nu am avut acces la asistenţă juridică şi de aceea am fost într-o poziţie foarte dificilă. Astăzi trebuie să mă odihnesc!”, spunea ea.

După incidentul de la postul de stat rus Pervîi Kanal, în urma căruia a fost dată afară, jurnalista a fost angajată la ziarul german Die Welt.

Citeşte şi Cu ce se ocupă în prezent jurnalista care a protestat în direct la televiziunea rusă: „Cu acordul nostru tacit se întâmplă cele mai groaznice lucruri”