Mario Centeno demisionează din funcţia de ministru al Finanţelor Portugaliei

Ministrul de finanțe al Portugaliei, Mario Centeno va demisiona de la 15 iulie ceea ce înseamnă că a eliberat şi postul de preşedinte al Eurogrupului, pe care îl ocupa din luna decembrie 2017, precizând că nu vrea să ceară un al doilea mandat de doi ani şi jumătate, a anunţat marţi preşedinţia portugheză, transmite Reuters.    

RomaniaTV.net
10 iun. 2020, 02:49
Mario Centeno demisionează din funcţia de ministru al Finanţelor Portugaliei

Portughezul Mario Centeno şi-a anunţat intenţia de a renunţa la funcţia de preşedinte al Eurogrupului, în condiţiile în care va demisiona din postul de ministru de Finanţe al Portugaliei.”Mandatul meu de preşedinte al Eurogrupului se va încheia la 13 iulie 2020. Joi, îi voi informa pe colegii mei din Eurogrup cu privire la decizia mea de a nu candida pentru un al doilea mandat având în vedere că începând din data de 15 iunie voi demisiona din postul de ministru de Finanţe al Portugaliei”, a scris Mario Centeno pe contul său de pe rețeaua de socializare Twitter.

Potrivit locală scrie că Mario Centeno părăseşte Guvernul portughez în urma unei relaţii „mai puţin decât idilice” cu primul ministru Antonio Costa şi urmează să fie înlocuit în funcţie de secretarul de stat însărcinat cu bugetul João Leao.

„Preşedintele republicii (Marcelo Rebelo de Sousa) a acceptat demisia lui Mario Centeno”, a informat preşedinţia portugheză într-un comunicat de presă, adăugând că Centeno va fi înlocuit, începând de luni, de Joao Leao, care până acum ocupa funcția de secretar de stat la Buget.

Potrivit mai multor surse de la Bruxelles, Centeno intenţionează să îi anunţe joi pe colegii săi din cadrul Eurogrupului că nu va încerca să obţină un al doilea mandat de preşedinte. Miniştrii de Finanţe din zona euro au programată joi o videoconferinţă.

Eurogrup scrie că miniştrii de Finanţe din Luxemburg, Pierre Gramegna, Spania, Nadia Calvino, şi Irlanda, Paschal Donohoe, ar fi interesaţi să îl înlocuiască pe Mario Centeno. În schimb, acest lucru nu este valabil şi pentru ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, susţin autorităţile de la Paris.

Supranumit „Ronaldo al finanțelor”, Mario Centeno este creditat că a scăzut datoria publică a Portugaliei cu 14 puncte procentuale la 117,7% în patru ani și a inversat deficitul profund al țării către un excedent bugetar de 0,2% în ultimul trimestru al anului 2019.

„Colegul nostru a făcut o treabă bună. Acum se pune problema viitorului. Pot să vă spun că guvernul german are o viziune foarte clară”, a declarat ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, înaintea unei videoconferinţe a miniştrilor europeni de Finanţe.

Cu toate acestea, restabilirea credibilității fiscale a venit în detrimentul investițiilor publice, ceea ce îi determină pe criticii să spună că Centero a lăsat infrastructura socială și economică a țării într-un stadiu critic, în ciuda îmbunătățirii indicatorilor financiari.

„Este sfârșitul unui lung ciclu pentru istoria democrației portugheze, iar numerele au făcut parte din această cale. Au avut întotdeauna dreptate și vor avea în continuare „, a declarat Centenoîntr-o conferință de presă la care a participat și premierul Antonio Costa.

Mario Centeno a reuşit cu greu să-şi păstreze fucția de ministru al Finanţelor, după ce prim-ministrul Antonio Costa şi-a reafirmat încrederea în el, în ciuda faptului că Centeno îl pusese în dificultate în faţa Parlamentului.

În acest an, Portugalia se pregătește pentru o contracție preconizată de 6,9% în economia sa, dependentă de turism, din cauza impactului crizei sanitare declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2.