Mario Draghi vrea o integrare financiară mai strânsă în zona euro

Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, s-a pronunțat miercuri în favoarea unei integrări financiare mai strânse, a unei guvernanțe comune mai puternice a sectorului bancar în cele 19 state din zona euro, transmit Bloomberg și Reuters.

RomaniaTV.net
11 nov. 2015, 17:41
Mario Draghi vrea o integrare financiară mai strânsă în zona euro

‘Cu cât granițele vor fi mai deschise și recunoaștem potențialul piețelor integrate de a produce contagiune financiară, efecte negative și, în unele cazuri, instabilitate financiară, cu atât mai mult avem nevoie de instituții globale care să reglementeze acele piețe’, a afirmat Mario Draghi într-un discurs rostit la Londra.

Fără a se referi explicit la dezbaterea privind rămânerea sau ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, șeful BCE a semnalat că țările nu se pot bucura pe deplin de piețele deschise fără a accepta o anume formă de împărțire a controlului politic. Această necesitate stă la baza eforturilor UE de a crea o uniune bancară și de a extinde piața unică pentru bunuri și servicii.

De asemenea, Mario Draghi a lăudat cooperarea dintre BCE și Banca Angliei (BoE) pentru promovarea și revitalizarea folosirii titlurilor de valoare garantate cu active (ABS), ca un exemplu al cooperării benefice pentru ambele părți.

În 30 septembrie, comisarul european pentru servicii financiare, Jonathan Hill, a anunțat un ‘plan de acțiune’, ce conține 33 de măsuri și inițiative legislative, care vor duce până în 2019 la înființarea Uniunii Piețelor de Capital (CMU), ce presupune alinierea la reglementări și costuri a tuturor statelor membre ale UE. Oficialul a prezentat o propunere ce vizează extinderea pieței ABS prin crearea unor produse ‘simple, transparente și standardizate’, eligibile pentru atenuarea cerințelor de capital. Prin focalizarea activelor și vinderea lor ca titluri de valoare, băncile își pot despovăra bilanțurile pentru a acorda noi credite companiilor, ceea ce va sprijini ‘crearea de locuri de muncă și revenirea unei creșteri sustenabile’, se arată în planul comisarului european pentru servicii financiare.

Uniunea Europeană vrea să atenueze reglementările privind capitalul impuse băncilor și companiilor de asigurări după criza financiară mondială, pentru a ajuta piețele să obțină mai multe fonduri, în vederea revitalizării creșterii economice.

Organismele financiare au salutat planurile privind înființarea Uniunii Piețelor de Capital, iar Asociația Bancherilor Britanici, care reprezintă creditorii din cea mai mare piață europeană, a apreciat că este un proiect pragmatic, cu termen limită clar.

Companiile europene accesează băncile pentru 80% din fondurile de care au nevoie pentru extindere și UE speră că planificatele reforme vor determina firmele să se îndrepte și spre piețe.