Mariupol, un cadru macabru: morții scoși din sicrie, arși într-un fost supermarket (FOTO)

După Donețk și Lugansk, Mariupol se numără printre teritoriile din Ucraina în care armata rusă a reușit să se impună, după câteva săptămâni de luptă. Războiul se poartă la nivel armat, dar și informațional. Astfel, cele două tabere, de o parte Occidentul, iar de cealaltă Vladimir Putin și aliații săi, aruncă în spațiul public diverse acuzații. 

30 mai 2022, 09:48

Cea mai recentă acuzație aparține lui Petro Andriușcenko, un consilier al primarului ucrainean din Mariupol, citat de agenția de presă Unian. Potrivit acestuia, ocupanții ruși au transformat un supermarket din Mariupol într-un fel de groapă de gunoi pentru cadavre.

Mai mult, oficialul ucrainean susține că în fostul supermarket aruncă armata rusă cadavrele, scoase de ape din morminte, după ce noile autorități pro-ruse au provocat inundații masive, în încercarea de a restabili alimentarea cu apă.

„Noi descoperiri groaznice. În incinta supermarketului ‘Şiri Kum’ de pe bulevardul Libertăţii, ruşii au făcut un fel de groapă de gunoi pentru trupurile neînsufleţite. La modul literal al cuvântului. Aruncă aici trupurile ca la groapa de gunoi”, a transmis oficialul ucrainean.

Lipsa personalului și lipsa locurilor – inclusiv în morgile improvizate, reprezintă mari probleme în Mariupol, a mai avertizat Andriușcenko.

Astfel, autoritățile au demarat o campanie de recrutare de medici legiști pentru a-i trimite în Mariupol.

 

Ce se întâmplă, de fapt, în orașul ucrainean Mariupol

 

Mariupol este un oraş-port strategic în sud-estul Ucrainei, care asigură un coridor terestru între regiunile Doneţk şi Lugansk. Toate se află sub controlul armatei ruse, precum și peninsula Crimeea, anexată de Vladimir Putin în 2014.

Mariupol a fost sub asediu şi bombardamente din primele zile ale invaziei ruse, declanşată la 24 februarie. Ucrainenii susțin că peste 20.000 de localnici au fost ucişi la Mariupol, în urma agresiunii pe scară largă a Rusiei. Astfel, oamenii au fost în cea mai mare parte înhumaţi în gropi comune, potrivit presei internaționale.

Consilierul ucrainean a anunțat că Mariupolul, distrust aproape complet, este un „oraș al fantomelor”: „Este absolut întuneric în interiorul oraşului. Singurele lumini sunt de la trupele ruse şi de la patrule ruseşti”, a transmis Andreiușcenko. „Peste tot este miros de moarte şi miros de foc.”