Rusia a început anexarea Mariupolului, pe modelul Crimeeii. Eliberează locuitorilor paşapoarte ruseşti şi redeschide portul, în folosul Moscovei

Potrivit lui Petro Andryushchenko, consilier al primarului oraşului Mariupol, ocupanții ruşii eliberează pașapoarte rusești rezidenților din Mariupol fără a înregistra așa-numita cetățenie intermediară a Republicii Populare Doneţk.

25 mai 2022, 19:31
Rusia a început anexarea Mariupolului, pe modelul Crimeeii. Eliberează locuitorilor paşapoarte ruseşti şi redeschide portul, în folosul Moscovei

„De miercuri, rezidenții din Mariupol pot obține cetățenia rusă fără a trece prin cetățenia intermediară a așa-numitei Republici Populare Doneţk”, a spus Andriuşcenko. „Anexarea efectivă a Mariupolului de către Rusia a început”, afirmă acesta.

Andriușcenko a reamintit că rezidenții anteriori ai teritoriilor ocupate puteau obține rapid cetățenia rusă numai dacă aveau un pașaport al Republicii Populare Doneţk. Începând de astăzi, toți cetățenii înregistrați în regiunea Donețk pot obține un pașaport cu un vultur bicefal prin procedura accelerată.

Pe 25 mai, Vladimir Putin a semnat de asemenea un decret privind simplificarea acordării cetățeniei ruse pentru locuitorii regiunilor Herson și Zaporojie.

De asemenea, Rusia a anunţat miercuri că portul Mariupol, şi-a reluat activităţile, după ce a fost deminat, la o lună după ce Moscova a anunţat cucerirea acestui oraş strategic. Portul Mariupol, situat la Marea Azov, care comunică cu Marea Neagră, era înainte de invazia ordonată de Kremlin la 24 februarie cel de-al doilea cel mai important port civil din Ucraina, după portul Odesa. El permitea exportarea în masă a uriaşei producţii ucrainene de cereale, de-acum blocată în ţară, din cauza războiului, ceea ce alimentează temeri cu privire la izbucnirea unei crize alimentare mondiale.

Citeşte şi Încă 200 de cadavre găsite sub dărâmături, la Mariupol. Situaţia e revoltătoare, oamenii îşi pot îngropa morţii numai dacă spun că au fost ucişi de ucraineni

”S-au încheiat operaţiunile de deminare şi de demilitarizare a portului (Mariupol), care a început să funcţioneze în mod regulat”, anunţă un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Armata rusă a anunţat marţi că a deminat 1,5 milioane de metri pătraţi ai suprafeţei portului, dar şi 18 cheiuri şi 32 de nave. ”Peste 12.000 de arme şi obiecte explozive periculoase” au fost înlăturate, preciza ministerul.

Citeşte şi Război în Ucraina. Bilanţ sumbru, 22.000 de morţi la Mariupol

Pentru moment, Rusia nu a anunţat că o redechidere a portului Mariupol va permite exportarea cerealelor – o problemă care se află în centrul unor puternice îngrijorări internaţionale.

Noul lider prorus al Mariupolului, Konstantin Ivaşcenko, a anunţat că o primă navă urmează să plece dn port ”în zilele următoare”, cu aproximativ 3.000 de tone de produse metalurgice la bord către Rostov-pe-Don, un oraş rusesc important situat în apropiere.

Peste 400 de persoane lucrează deja în portul Mariupol, iar ”aproape toate resturile au fost îndepărtate”, anunţă Konstantin Ivaşcenko, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass.


loading...
Partenerii noștri