Marius Balo, românul care a stat închis opt ani în China: „În momentul în care m-am trezit singur am luat nişte decizii radicale, am dat vina pe divinitate”

Marius Balo are o poveste de viață impresionantă. După moartea mamei sale, absolventul de teologie a plecat în China, unde a fost închis opt ani.

18 mai 2023, 20:08
Marius Balo, românul care a stat închis opt ani în China: „În momentul în care m-am trezit singur am luat nişte decizii radicale, am dat vina pe divinitate”
Marius Balo, românul închis opt ani în China

Marius Balo este profesor la Renmin University Beijing și expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang Beijing. Acesta s-a stabilit în China în 2010, iar în 2014 a fost arestat, potrivit avocaților săi, pentru o presupusă fraudă contractuală, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la cetățenii chinezi, fără ca acesta să știe că banii proveneau din comiterea de infracțiuni.

A fost condamnat pe 24 martie 2016 la opt ani de închisoare, pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată și încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Shanghai.

Citește și: Românul condamnat la 8 ani de închisoare în China, pentru o fraudă de 80 de dolari, a ajuns în sfârşit acasă. Profesorul Marius Balo: „E cea mai fericită zi din viaţa mea!”

Marius Balo a vorbit despre cum a ajuns în China, dar și despre deciziile pe care acum le regretă, în cadrul emisiunii „Diaspora în direct”, potrivit dcnews.ro.

„În momentul în care m-am trezit singur am luat nişte decizii radicale, în sensul că am dat oarecum vina pe divinitate şi am zis că nu mai vreau să am de-a face cu Dumnezeu şi cu biserica, eu fiind de formare teolog. Am absolvit Seminarul Teologic la Cluj şi Facultatea de Teologie Sf. Vladimir din New York. Deci aveam acest bagaj de cunoştinţe şi atât de multă experienţă în acest domeniu, aproape 10 ani de studii teologice, dar în acel moment am decis să renunţ oarecum la toată această moştenire pe care o aveam şi să-mi croiesc un nou drum, la „capătul pământului”, un loc unde să nu fi ajuns Dumnezeu.

Eu vizitasem China prima dată în anul 2008 şi apoi m-am întors pentru o a doua vizită în 2009, ştiam câteva lucruri despre acea societate şi în acel moment mi se părea locul perfect. Pentru că nu existau biserici acolo, oamenii nu aveau această relaţie cu divinitatea pe care o avem noi, poporul român, un popor creştin, un popor care ia foarte în serios această îndatorire sufletească pe care o avem În China nu am întâlnit acest lucru.

Ce am văzut, de la bun început, erau oameni care ardeau bani de hârtie pe stradă. Nu erau bani reali, erau printaţi, bani pe care îi ardeau în grămezi. Erau anumite perioade în timpul anului în care se aduceau aceste ofrande Divinităţii pentru ca strămoşii care au plecat în cealaltă lume să-i binecuvinteze cu averi şi cu bunăstare.

Citește și: Locul misterios din România despre care Nicolae Ceauşescu nu voia să se afle. Adăposteşte „Izvorul Nemuririi”, din care se spune că ar fi băut Zamolxe

Însă, în afară de aceste mici urme ale unei trăiri spirituale,nu am reuşit să disting creştini… ştiam doar că sunt budişti printre ei, creştinii erau foarte puţini, abia după o vreme am întâlnit creştini chinezi. Am hotărât să mă stabilesc în acel loc pentru că erau oarecum la capătul lumii – aici sigur nu mă va găsi Dumnezeu! Şi pentru că nu mă cunoştea nimeni.

După ce a murit mama mea în 2006 mi-am zis – Marius, de acum înainte poţi să faci ce vrei tu! Şi am luat-o oarecum pe arătură din acest punct de vedere, pentru că am făcut doar lucruri care să mă împlinească pe mine, lucruri de care doar eu să fiu mulţumit, indiferent de ce aş lăsa în urma mea. Am rănit mulţi oameni prin această atitudine. Ajunsesem într-un punct în care lumea începuse să mă cunoască. Şi voiam, ca un cameleon, să schimb mediul ca să pot continua să trăiesc acest stil de viaţă hedonist”, a mărutisit profesorul Marius Balo.

Marius Balo a ieșit din închisoare în 2022, după opt ani petrecuți în spatele gratiilor.