Marius Budăi a dezvăluit care ar trebui să fie pensia minimă în România. „Acum cineva o să vină și o să spună că este prea mică sau prea mare”

Marius Budăi, ministrul Muncii, a fost întrebat, luni seara, cât ar trebui să fie pensia minimă în România pentru a putea avea un trai decent.

10 ian. 2023, 07:49
Marius Budăi a dezvăluit care ar trebui să fie pensia minimă în România. „Acum cineva o să vină și o să spună că este prea mică sau prea mare”

Marius Budăi a spus inițial că nu poate să răspundă cu o cifră exactă. „Este o întrebare foarte grea și am făcut greșeala o dată să răspund cu o cifră exactă. N-am să vă răspund cu o cifră, pentru că orice cifră voi spune eu acum cineva o să vină și o să spună că este prea mică sau este prea mare. În concepția mea, dacă România și-ar permite astăzi, eu cred că pensia minimă în România ar trebui să fie aici, unde noi ne adresăm cu măsurile”, a răspuns ministrul Muncii.

Întrebat dacă 3.000 de lei ar fi o sumă potrivită pentru un pensionar român, ministrul a confirmat.

Ministrul Budăi spune că România își va permite o astfel de pensie minimă dacă o să aibă guverne responsabile.

Cum s-au majorat veniturile în România din ianuarie 2023. Budăi, noi detalii pentru pensionari

Budăi a mai explicat și cum s-au majorat veniturile în România în ianuarie. Odată cu majorarea pensiilor cu 12,5 procente de la 1 ianuarie, este depăşit ”acel ultra-vehiculat” procent de 40 privind majorarea pensiilor, a spus ministrul.

Citește și Ministrul Marius Budăi, despre rezolvarea inechităţilor la pensii: „Reprezintă o prioritate pentru noi şi necesită parcurgerea a două etape”

”Depăşim, cu această creştere, acel ultra-vehiculat 40%. Vreau să fim foarte clari şi foarte înţeleşi de la început: toate măsurile nu reprezintă o laudă pentru coaliţie sau o laudă pentru Guvern, le trecem doar în revistă pentru a discuta şi pentru a informa cetăţenii. (…) Aceste cupoane de pensie aferente lunii ianuarie au fost tipărite deja cu noul cuantum al punctului de pensie şi cu noul cuantum al pensiei şi pentru cei cu valoarea veniturilor până în 3.000 de lei ei au înscrisă şi suma măsurii de sprijin, măsură decisă de coaliţia politică care susţine Guvernul şi, odată cu plata pensiei, fie că încasează prin cont bancar sau cu poştaşul acasă, odată cu pensia cei care se încadrează în pragul de valori menţionat vor primi şi sumele de bani aferente primei tranşe semestriale din măsurile de sprijin, deja se plătesc, s-a început plata din 4 ianuarie”, a declarat Marius Budăi, luni seară, la Antena 3.

Citește și Pensii 2023. Anunţul ministrului Marius Budăi după rezultatele recensământului

Întrebat dacă acordarea de ajutoare poate fi considerată ”o măsură a sărăciei”, în contextul în care aproximativ 90% dintre pensionarii români beneficiază de aceste ajutoare din partea Guvernului, ministrul a răspuns: ”Este o măsură a nevoii şi este o măsură, chiar a sărăciei putem spune, dar poate aşa înţelegem de ce PSD şi Budăi la un moment dat strigau că pensiile în România sunt foarte mici şi nu înţelegem de ce pensiile în România trebuie să rămână mici până în 2070, cu acel procent nedrept faţă de cetăţenii români din PNRR”.

Procentul din PIB stabilit pentru bugetul de pensii ”rămâne în discuţia politică”. ”Avem anumite concluzii, le păstrăm pentru final, lucrurile se îndreaptă pe o direcţie bună”, a declarat ministrul.

Budăi a mai afirmat că la Ministerul Muncii nu a existat nicio analiză care să fundamenteze stabilirea procentului de 9,4% din PIB asumat de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.