Marius Budăi a făcut anunțul: Majorări salariale importante pentru bugetari de la 1 august 2023

De asemenea, vor primi între 100 lei şi 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit legii nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal.

30 iun. 2023, 19:49
Marius Budăi a făcut anunțul: Majorări salariale importante pentru bugetari de la 1 august 2023

Ministerul Muncii, Marius Budăi, anunţă vineri că Guvernul a aprobat o Ordonanţă de urgenţă prin care sunt introduse noi măsuri privind salarizarea personalului din sistemul sanitar public, care cuprinde majorări salariale, de la 1 august, pentru personalul de specialitate medico-sanitar angajat cu timp parţial care efectuează gărzi şi pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar-sanitar care asigură asistenţă medicală. Ordonanţa mai prevede facilitarea ocupării locurilor de muncă din sistemul de sănătate, se reglementează că salariaţii concediaţi prin concediere colectivă, în urma desfiinţării unei unităţi sanitare, au dreptul de a fi reangajaţi cu prioritate pe posturile reînfiinţate, în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă.

Concediu de odihnă de 38 de zile şi 1000 de lei în plus la weekendul lucrat! Cine sunt bugetarii fericiţi de la 1 august

Astfel, potrivit ministerului, începând cu data de 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar, care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă, şi personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar-sanitar, care asigură asistenţa medicală, beneficiază şi de o indemnizaţie lunară brută, după cum urmează: 500 lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază; 1.000 lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar cel puţin 2 gărzi în afara normei legale de bază, 500 lei pentru biologii, chimiştii şi biochimiştii care efectuează lunar cel puţin 2 gărzi; 500 lei pentru asistenţii medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenţi medicali de laborator clinic licenţiaţi, licenţiaţi în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenţi medicali dentari licenţiati, asistenţi medicali de profilaxie dentară licenţiaţi, asistenţi medicali licenţiaţi în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenţi medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor.

Ordonanța care ieftinește mâncarea, adoptată de Guvern. Premierul Ciolacu: Este prima măsură de ieftinire a celor 14 alimente de bază / LISTA produselor care se ieftinesc

De asemenea, vor primi între 100 lei şi 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit legii nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepţia medicilor specialişti şi primari şi a biologilor, chimiştilor şi biochimiştilor care efectuează lunar una sau două gărzi în afara normei legale de bază.

Măsura adoptată urmează să se aplice până la data intrării în vigoare a noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice, iar banii necesari acestor majorări pentru personalul din unităţile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unităţile administrativ-teritoriale, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, se asigură prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, precizează Ministerul Muncii.

”De asemenea, pentru eliminarea inechităţilor şi discrepanţelor din rândul salariaţilor din unităţile sanitare publice, se mai reglementează acordarea contravalorii voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, pentru cei care până la această dată nu au beneficiat de vouchere de vacanţă”, arată ministerul. Actul normativ adoptat mai prevede instituirea unei limite clare a duratei concediului de odihnă anual de până la 38 de zile lucrătoare în funcţie de vechime, calculate potrivit contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului bugetar “Sănătate”.

”Totodată, pentru facilitarea ocupării locurilor de muncă din sistemul de sănătate, se reglementează că salariaţii concediaţi prin concediere colectivă, în urma desfiinţării unei unităţi sanitare, au dreptul de a fi reangajaţi cu prioritate pe posturile reînfiinţate, în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă, în cadrul unui termen de 12 luni de la data la care au fost concediaţi”, mai arată ministerul.

Se reiau angajările în sistemul public de sănătate
„Am convins Ministerul Sănătăţii să reia angajările în sistemul public. Va fi aprobată prin memorandumuri organizarea de concursuri pentru aproximativ 14.000 de posturi, 4.000 imediat, restul de 10.000 în perioada următoare. Am obţinut finanţarea voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat pentru toţi angajaţii din sistemul public de sănătate, începând cu 1 iulie 2023. Am obţinut legiferarea zilelor suplimentare de concediu de odihnă pentru salariaţii din sănătate şi deblocarea negocierilor CCM. Am obţinut garanţia că, începând cu acest an, Federaţia Sanitas va negocia cu Ministerul Muncii Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector de negociere Asistenţă Socială, contract ce nu a mai fost încheiat în ultimii 15 ani”, se mai precizează în comunicat.

Toate actele normative care reglementează aceste drepturi au fost negociate exclusiv cu Sanitas şi vor fi aprobate în şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta.

„Ceea ce am obţinut în această perioadă de negociere este doar o etapă. O vedem ca pe o reparaţie parţială pentru toate inechităţile ultimilor cinci ani şi ca pe o soluţie tranzitorie pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023. De la 1 ianuarie 2024 va intra în vigoare noua Lege a salarizării. Imediat ce vedem ordonanţele de urgenţă aprobate şi publicate în Monitorul Oficial, vom relua discuţiile cu Ministerul Muncii pe proiectul noii Legi a salarizării. Avem garanţia că asistentul medical şi celelalte categorii de profesionişti vor fi reaşezaţi pe grila de salarizare în funcţie de importanţa muncii lor şi de nivelul de studii. Lunile următoare nu sunt luni de vacanţă, ci de negocieri intense până vom obţine cea mai bună formă posibilă a legii pentru angajaţii din sănătate şi din asistenţă socială”, susţin sindicaliştii