Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, promovat de PSD în funcția de președinte al Comisiei de Administrație publică din Parlament

Fostul ministru al Muncii Marius Budăi preia şefia Comisiei de Administraţie publică din Parlament, a decis conducerea PSD. Alfred Simonis rămâne preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor.

03 sept. 2023, 18:07
Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, promovat de PSD în funcția de președinte al Comisiei de Administrație publică din Parlament

Liderii PSD au decis ca Alfred Simonis să rămână în funcţia de preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, în postul lăsat vacant de Marcel Ciolacu.

Pe lângă Alfred Simonis (preşedinte interimar), PSD va avea încă patru funcţii în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor: Daniel Suciu (vicepreşedinte), Alexandra Presură şi Gabriel Zetea (secretari), în timp ce Mitică Mărgărit va fi chestor, susţin sursele citate.

În conducerea Senatului, PSD va deţine patru funcţii: Robert Cazanciuc şi Paul Stănescu vor fi vicepreşedinţi, Ion Mocioalcă va ocupa funcţia de secretar, în timp ce Marius Duncă va rămâne chestor.

Liderul grupului PSD din Senat va fi fostul ministru al Culturii, Lucian Romaşcanu, în timp ce   grupul PSD din Camera Deputaţilor va fi condus de Ciprian Şerban.

Șefia Comisiei de Administrației a rămas vacantă după ce deputata Simona-Bucura Oprescu, fosta președintă a comisiei, a devenit ministrul muncii în guvernul Ciolacu. Marius Budăi a fost implicat în două scandaluri majore ca ministru al muncii.

Prima dată a fost acuzat de o colegă de partid că a sunat-o la două noaptea pentru a-i face propuneri indecente. Partidul și Marcel Ciolacu l-au apărat pe Marius Budăi, deși mai mulți deputați și lideri PSD au recunoscut neoficial incidentul.

Citește și: Ce spune Marcel Ciolacu despre o posibilă alianță PSD-AUR. Ce se întâmplă cu acordul semnat cu PNL

Deputații PSD au fost de acord și cu promovarea lui Adrian Chesnoiu, deși problemele legale ale acestuia sunt de notorietate, scrie Libertatea.

Direcția Națională Anticorupție l-a trimis în judecată pe Adrian Chesnoiu, deputat PSD, pe 7 decembrie 2022, sub acuzația de abuz în serviciu și instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații care nu sunt publice.

Procurorii susțin că Adrian Chesnoiu a ajutat o persoană apropiată să facă rost de subiectele pentru mai multe concursuri. Social-democratul și-a dat demisia din funcția de ministru al agriculturii pe 23 iunie 2022, după ce DNA a început urmărirea sa penală.

În acel moment, Adrian Chesnoiu a anunțat pe Facebook că se autosuspendă din PSD. Nu a precizat perioada privind autosuspendarea, sancțiune care nu există în Statutul PSD.

În luna iunie, chiar înainte de finalul sesiunii parlamentare, a devenit președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților. Funcția a rămas vacantă după ce social-democratul Florin Barbu, fostul președinte al Comisiei, a devenit ministrul agriculturii.

Grupurile reunite ale PSD au reconfirmat, sâmbătă, decizia din luna iunie și l-au votat pe Adrian Chesnoiu ca președinte al Comisiei pentru Agricultură și pentru sesiunea septembrie – decembrie 2023.

Citește și: SONDAJ PSD Cu cine ar vota românii dacă ar fi alegeri săptămâna viitoare. PNL și AUR sunt la egalitate