EXCLUSIV Cât de rentabile sunt, de fapt, pensiile private. Explicaţia ministrului Muncii: „Cetăţeanul nu iese în pierdere”

Românii care au aderat la Pilonul 2 pot să stea liniştiţi: pensiile private sunt profitabile, dă asigurări ministrul Marius Budăi. Iar în cel mai pesimist scenariu, acela în care plasamentele făcute de administratorul fondului de pensii private nu au fost tocmai inspirate, cetăţenii nu vor încasa mai puţini bani decât au investit.

28 dec. 2022, 16:45
EXCLUSIV Cât de rentabile sunt, de fapt, pensiile private. Explicaţia ministrului Muncii: „Cetăţeanul nu iese în pierdere”

Începând cu 2007, salariaţii români au fost obligaţi să adere la un fond de pensii private. Ministrul Marius Budăi dă asigurări că eficienţa modului în care contribuţia salariatului român este repartizată către fondul de pensii private este de necontestat.

Oricum ar fi şi oricât de neinspirate ar fi plasamentele făcute de administratorul fondului de pensii private, salariatul român nu va ieşi în pierdere la momentul pensionării, a subliniat ministrul Muncii într-un interviu acordat România TV.

Marius Budăi, despre pensii private: „Este exclus ca cetăţeanul să aibă o pensie mai mare din Pilonul 2 decât din Pilonul 1”

Pensiile private nu sunt în atribuţia ministrului Muncii, ministrul Muncii nu are decât atribuţia de a vira către fonduri. Nu avem noi nici atribuţii de supraveghere, nici de calcul de drepturi, nici de plată. Pensiile private sunt facute la propunerea ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară – n.red.) care nu are drept de iniţiativă legislativă şi atunci Ministerul Muncii s-a alăturat acestei iniţiative pentru a rezolva problema.

Citeste si EXCLUSIV Ministrul Marius Budăi, despre rezolvarea inechităţilor la pensii: „Reprezintă o prioritate pentru noi şi necesită parcurgerea a două etape”

Avem 25% din salariul brut al fiecărui angajat care merge către pensii, procent repartizat astfel: 3,75% se duc către pilonul 2, iar 21,25% merg către pilonul 1. Cetăţeanului i se calculează pensia la nivelul întregului brut. Cetăţeanul nu a pierdut nimic pentru că statul a preferat să-i calculeze pensia la brutul întreg, cei 25%.

Noi discutăm aici despre rentabilitate. Este un articol în lege care îi obliga pe acei administratori de fond de pensii să se asigure, astfel incat, indiferent de rezultatul plasamentelor lor, cetăţenii să nu încaseze mai puţin decât au depus. Acei 3,75% vor veni nominal pe cetăţean. Cetăţeanul nu pierde din acel nominal. Dacă nu s-ar face acest virament si toti banii ar fi la stat, am echilibra, într-adevăr, bugetul asigurărilor sociale, dar cetăţeanul ar rămâne doar cu banii ăştia, or, cetăţeanul are ceva în plus din Pilonul 2.

Citeste si EXCLUSIV Ministrul Marius Budăi anunţă pachetele de sprijin pentru populaţia vulnerabilă, valabile în 2023

Este exclus ca cetăţeanul să aibă o pensie mai mare din Pilonul 2 decât din Pilonul 1. Dacă din 3,75% din contribuţia ta statul îţi dă pensia întreagă ca şi cum n-am virat nimic de-aici, tu ai ceva suplimentar deja. Dar nu poţi să ai din 3,75% egal cu 25%. De acolo îşi va lua o mică părticică”, a explicat ministrul Budăi la România TV.