Marius Budăi, veste bună pentru pensionari. „Încercăm să mai facem o majorare a pensiilor”

Ministrul Muncii a anunţat, joi, că este posibil să existe o nouă creştere a pensiilor în 2022. Marius Budăi a explicat că, în prezent, se fac calcule şi analize, iar una dintre variante ar putea fi obţinerea unor ajutări în Planul Național de Redresare și Reziliență, negociat de fosta guvernare PNL-USR-UDMR.

06 ian. 2022, 22:58
Marius Budăi, veste bună pentru pensionari. „Încercăm să mai facem o majorare a pensiilor”

Marius Budăi a dat de înţeles că majorarea pensiilor efectuată la începutul anului a avut rolul unui colac de salvare, în aşa fel încât să fie acoperită scăderea puterii de cumpărare.

Întrebat dacă este posibil ca pensiile să crească din nou în cursul acestui an, ministrul Muncii a afirmat că „nimic nu este exclus când este vorba de bunăstarea românilor”.

„Ne vom batem ca în acest an să mai existe o majorare. Când, cum și cu ce procent, vom comunica atunci când se va ajunge la consens în Coaliție.

Majorarea de acum acoperă inflația, dar nu asta este o decizie pe care un guvern să și-o dorească, noi trebuie să căutam soluții să creștem puterea de cumpărare, care și așa este mică, dar gândiți-vă că dacă nu se acordau nici aceste majorări, la început de an, cât de greu era pentru circa 5 milioane de cetățeni,” a afirmat ministrul Muncii, conform Realitatea.net.

Citeşte şi: Pensii 2022. Peste 300.000 de pensionari vor primi pensii mai mici cu 10%, în ianuarie! Care sunt cei vizați

De asemenea, Marius Budăi a reamintit că una dintre marile probleme ale bugetului pe anul 2022 este legată de condiţiile negociate prin PNRR.

„Noi nu ne gândim să schimbăm filozofia PNRR, am vorbit și cu ministrul Agriculturii, eu ca ministru al Muncii și lucrător în sistemul de asistență socială din 1995, nu înțeleg de ce, în condițiile în care media UE a nivelului pensiilor din PIB este de 13%, iar România s-a angajat la 9,4%, introducându-le și pe cele de serviciu.

Nu dorim să schimbăm PNRR în totalitate, noi dorim să demonstrăm că unele lucruri au fost scrise greșit acolo și Comisia Europeană trebuie să accepte acest lucru, că românii nu trebuie să fie cetățeni săraci,” a declarat Marius Budăi, la Realitatea Plus.

De la 1 ianuarie 2022, odată cu noul an, punctul de pensie crește cu 10%, la 1.586 lei. De asemenea, pensia socială minimă garantată devine indemnizație socială pentru pensionari, iar suma va fi de 1.000 lei de la 1 ianuarie 2022, în creștere cu 200 lei.

În plus, se acordă un ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei, astfel încât toți cei care se încadrează în această categorie să aibă un venit de 2.200 de lei, în luna ianuarie 2022.

Citeşte şi: Doliu în Biserica Ortodoxă Română! Una dintre cele mai îndrăgite călugărițe a murit! Draga Olteanu Matei o adula