Marius Daniel Şişu, şef al Agenţiei Medicamentului deşi a picat admiterea la Farmacie, a fost demis

Marius Daniel Șișu, numit în februarie 2019, de fostul Guvern, președinte interimar al Agenției Naționale a Medicamentului (ANM) deși picase admiterea la Facultatea de Farmacie, a fost demis joi de ministrul Sănătății, informează hotnews.ro.

RomaniaTV.net
09 ian. 2020, 13:44
Marius Daniel Şişu, şef al Agenţiei Medicamentului deşi a picat admiterea la Farmacie, a fost demis

Decizia privind demiterea lui Marius Daniel Șișu a fost luată miercuri de ministrul Sănătății, Victor Costache, iar Ordinul de demitere a fost semnat joi.

Marius Daniel Șișu a fost numit la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului în februarie 2019, după ce instituția fusese condusă de o apropiată a lui Darius Vâlcov, Adriana Cotel. Nici în cazul ei și nici în cazul lui Marius Daniel Șișu ANM nu a oferit vreo informație cu privire la pregătirea profesională.

Marius Daniel Șișu (36 de ani) nu a luat examenul de admitere la Facultatea de Farmacie. În iulie 2018, numele lui apărea pe lista candidaților respinși la examenul de admitere al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova. Ulterior, instituția de învățământ a șters documentul de pe site. Examenul de admitere avusese două probe, iar Şişu a luat notele 8.45 și 4.25, potrivit recorder.ro. Mai mult decât atât, experiența lui în domeniul sănătății înseamnă de fapt falimentarea unor mici afaceri cu medicamente.

„Pentru a forța, totuși, intrarea la Facultatea de Farmacie a Universității din Craiova, Marius Daniel Șișu a profitat de o portiță legală care-i permite unui tânăr să devină medicinist fără să dea examenul de admitere. Universitatea din Craiova are alocate câteva locuri pentru studenții străini. Aceștia nu sunt nevoiți să dea examen de admitere, departajarea făcându-se în urma unui concurs de dosare. Regulamentul le permite, însă, și studenților români să aplice pentru aceasta categorie, la grupa cu predare în limba engleză și după achitarea taxelor de școlarizare. La Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, taxa anuală pentru studenții străini este de 5.000 de euro, de trei ori mai mare decât taxa obișnuită pe care o plătesc studenții care nu prind locuri ‘la buget’ „, explica recorder.ro.

Pentru a clarifica situația, Ion Rogoveanu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, explica: „în anul universitar 2013-2014, Șișu Marius Daniel a ocupat un loc cu taxă, destinat cetățenilor din state membre UE și SEE (n.r. – Spațiul Economic European). Ca urmare a nefrecventării activităților obligatorii prevăzute în planul de învățământ, dl. Șișu Marius Daniel a fost exmatriculat în anul 2014″.

În iunie 2019 a fost inițiată o petiție online prin care se cerea demiterea președintelui ANM. Petiția era intitulată „Stop incompetenței care decide soarta noastră medicală!” și era adresată președintelui României, primului ministru și ministrului Sănătății.

„Astăzi incompetența decide soarta noastră medicală. Tăcerea și neimplicarea noastră fac victime”, se menționa în textul petiției.

Citeşte şi: Cristian Buşoi, responsabilul Comisiei de Mediu şi Sănătate (ENVI) din Parlamentul European pentru Agenţia Europeană a Medicamentului