Mark Gitenstein: Nu vorbesc doar în numele SUA când îmi manifest îngrijorarea faţă de România VIDEO

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, prezent la manifestaţiile dedicate Zilei Independeţei, şi-a reluat mesajul de îngrijorare faţă de evenimentele recente de pe scena politică din România. El a declarat, pentru România TV, că nu vorbeşte doar în numele SUA când îşi manifestă îngrijorarea faţă independenţa instituţiilor din România.  

RomaniaTV.net
04 iul. 2012, 15:33
Mark Gitenstein: Nu vorbesc doar în numele SUA când îmi manifest îngrijorarea faţă de România VIDEO

Întrebat despre recentele evoluţii politice şi legislative din România, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, şi-a declarat din nou îngrijorarea faţă de ameninţarea la adresa independenţei instituţiilor democratice.

„Am vorbit ieri şi voi vorbi şi azi despre integritatea şi puterea instituţiilor dumneavoastră şi despre faptul că nu ar trebui manipulate şi despre importanţa statului de drept în Parlament şi voi evidenţia aceste lucruri în cadrul discursului meu”, a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein pentru România TV.

„Mi-am exprimat îngrijorarea ieri faţă de ceva care aproape s-a întâmplat şi sunt bucuros că nu s-a întâmplat şi cred că este important ca şefii guvernului dumeavoastră să se gândească la acest lucru pentru că nu vorbesc doar în numele SUA. Eu cred că reprezint îngrijorarea pe care o au pieţele financiare şi alte organizaţii multilaterale. Comisia Europeană a vorbit despre aceeaşi problemă ieri, la fel şi ONG-uri. Am vorbit cu mai mulţi diplomaţi occidentali în ultimele 24 de ore care au aceleaşi îngrijorări„, a mai precizat Gitenstein.

Întrebat dacă investitorii străini sunt îngrijoraţi de situaţia din România, ambasadorul SUA a răspuns că: „Am vorbit cu investitorii. Sunt îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă şi au cerut explicaţii de la mine”.

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat la manifestaţiile de miercuri de la ambasada SUA pentru Ziua Independenţei, însă acesta nu a dat curs invitaţiei. Întrebat despre şeful statului, Mark Gitenstein a declarat: „Nu am vorbit cu preşedintele”.

În schimb, la eveniment a fost prezent premierul Victor Ponta.

Mark Gitenstein, se declara marţi „profund preocupat de orice încercare de ameninţare a independenţei instituţiilor democratice”, menţionând că „manipularea sau ameninţările” la adresa instituţiilor vor fi motiv de îngrijorare pentru Guvernul SUA.

„Sunt profund preocupat de orice încercare de ameninţare a independenţei instituţiilor democratice din Romania. Manipularea sau ameninţările la adresa instituţiilor dumneavoastră, în special a instanţelor judecătoreşti, nu vor reprezenta un motiv de îngrijorare doar pentru guvernul american, ci şi pentru modul în care România este percepută pe pieţele financiare. În Statele Unite am trecut printr-o experienţă nefericită când preşedintele Roosevelt a încercat să modifice componenta Curţii Supreme de Justiţie pentru a-şi numi numai apropiaţii săi, fiind nemulţumit de unele decizii luate de Curtea Supremă”, a declarat Gitenstein marţi, citat într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

El a precizat că astfel de acte au fost universal condamnate.

„Astfel de acte au fost universal condamnate. A fost o zi neagră într-un mandat prezidenţial de altfel excelent şi va fi o zi neagră în istoria României, dacă se întâmplă acelaşi lucru şi aici”, a mai spus Gitenstein.