Mark Gray, CE: România și Bulgaria îndeplinesc pe deplin criteriile de aderare la spaţiul Schengen

Comisia Europeană nu a afirmat niciodată că un raport MCV este pozitiv sau negativ, astfel încât să fie folosit pentru a evalua oportunitatea aderării la Schengen, aceasta fiind apanajul statelor membre, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, miercuri la Bruxelles, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
22 ian. 2014, 10:10
Mark Gray, CE: România și Bulgaria îndeplinesc pe deplin criteriile de aderare la spaţiul Schengen

El a făcut aceste afirmaţii cu ocazia prezentării ultimului raport privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Potrivit acestuia, în fiecare an Comisia nu face decât să prezinte progresele înregistrate în unele zone și pe cele care trebuie înregistrate în altele.

‘Am transmis mereu clar că, din punct de vedere al evaluării respectării criteriilor de aderare la Schengen, România și Bulgaria îndeplinesc pe deplin criteriile. Sunt două exerciții diferite și nu trebuie amestecate. România și Bulgaria au fost deja evaluate și răspunsul este un ‘Da’ convins. Nu ne trebuie alte criterii pentru a stabili că România și Bulgaria pot adera la spațiul Schengen. Nu am făcut această legătură în trecut și vom lăsa statele membre să evalueze dacă urmarea politică a acestui MCV este pozitivă sau negativă și să decisă ce va însemna acest raport pentru atitudinea lor politică față de aderarea la Schengen’, a declarat la rândul său Michele Cercone, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

VEZI SI:

Mark Gray, Comisia Europeană: Există îngrijorări legate de independenţa justiţiei în România. RAPORTUL MCV