Mark Mobius, omul din spatele Fondului Proprietatea, laudă România la CNBC

Mark Mobius, supranumit „guru al pieţelor emergente“, a fost în Austria să vadă dacă poate cumpăra acţiuni ale băncilor şi companiilor care au afaceri în România, dar şi în restul regiunii. Şeful grupului care administrează Fondul Proprietatea (FP) a declarat vineri pentru CNBC că revenirea Austriei şi României se vede cu ochiul liber.

04 feb. 2012, 14:25
Mark Mobius, omul din spatele Fondului Proprietatea, laudă România la CNBC

„Însănătoşirea economiei în Austria şi România este pe drumul cel bun şi se poate observa în magazine“, a declarat preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets, pentru CNBC, precizând că administrează investiţii în aceste ţări.

Din Grupul Templeton Emerging Markets face parte Franklin Templeton Investment Management, care administrează Fondul Proprietatea, ale cărui acţiuni sunt cele mai tranzacţionate companie la Bursa de Valori Bucureşti.

Investiţiile altor fonduri ale Franklin Templeton în România depăşesc expunerea de 50 de milioane de dolari.

„Am fost în Austria ca să văd care sunt oportunităţile de investiţii mai ales în bănci, dar şi în celelalte companii care au afaceri în România şi în restul regiunii, pentru că cred în viitorul acesteia“, a spus Mark Mobius, recomandând plasamentele în toată Europa Centrală şi de Est şi în Rusia.

„Guru“ Mark Mobius şi-a desfăşurat şi la CNBC pledoaria în favoarea monedei europene şi a rezolvării cu succes a problemelor europene, pledoarie care a putut fi auzită şi la Bucureşti, cel mai recent săptămâna trecută.

Investitorii se trezesc la realitatea că Uniunea Europeană şi euro vor supravieţui“, a spus Mark Mobius, adăugând că este în căutarea de investiţii în special în Europa de Est. „Efectele reformelor care au loc acum în Europa ne vor trezi anul viitor, când veţi vedea o comunitate europeană mult mai puternică „, a declarat Mobius, aflat în Singapore, pentru CNBC Asia.

În context, Mobius a completat că preluarea de companii europene de către investitori din China şi Orientul Mijlociu este un alt factor care ar putea conduce revenirii economiilor în Europa.