Marko Bela: Guvernul nu ne iubeşte. Dacă asta e direcţia, hai să refacem Regiunea Autonomă Maghiară

Senatorul UDMR Marko Bela afirmă că actualul Guvern "ar lua înapoi de unde ar putea", iar dacă aceasta este direcţia el propune să se refacă Regiunea Autonomă Maghiară, Universitatea "Bolyai" şi UMF Târgu Mureş, cum a fost în anii '40-'50,adică exclusiv maghiare, precizând imediat că nu doreşte asta.

RomaniaTV.net
14 mai 2012, 16:56
Marko Bela: Guvernul nu ne iubeşte. Dacă asta e direcţia, hai să refacem Regiunea Autonomă Maghiară

Senatorul Marko Bela, preşedinte de onoare al UDMR, a declarat, luni după-amiază, în faţa a peste 300 de participanţi la lansarea candidaţilor Uniunii din judeţul Mureş, că, în relaţia cu politicienii români, „nu e vorba de afecţiune, ci de forţă şi reprezentare”.

„În ultima vreme, se zice că nu suntem iubiţi, că nu ne iubeşte Victor Ponta, că nu ne iubeşte PSD, că nu ne iubeşte Crin Antonescu, că nu ne iubeşte PNL, că nu ne iubesc politicienii români, Senatul UMF Târgu Mureş… Cred că sunt şi emoţii mai importante acum. Întrebarea e dacă ne iubesc alegătorii unguri, dacă ne iubeşte propria comunitate. Dacă ne iubim noi între noi. Asta e iubirea care trebuie să ne preocupe – familia, satul, oraşul. Trebuie să ne gândim la iubirea Ardealulului, să dorim să fie cu noi. Iar în legătură cu politicienii români, acolo nu e vorba de afecţiune, ci de forţă şi reprezentare. Dacă avem forţă ca să ducem mai departe problemele comunităţii maghiare şi există în spatele nostru o comunitate unită, maghiară, atunci putem acţiona„, a spus Marko Bela.

El a adăugat că, după ce a căzut Guvernul PDL-UDMR-UNPR, există un nou Executiv, „care nu ne iubeşte”, dar a subliniat că, deşi situaţia e „mai grea”, nu este mai rău ca după martie 1990 la Târgu Mureş sau după diverşi ani electorali.

El a spus că reprezentanţii Uniunii s-au luptat cu toate dificultăţile apărute şi „au învins”, chiar aliindu-se la guvernare cu foşti oponenţi ai ideii de eliminare a sintagmei de „stat naţional”, întrucât au schimbat „dificultăţile în avantaje”.

„Aşa vom merge şi în viitor, în pofida tuturor dificultăţilor, dacă suntem uniţi. Nu trebuie să colaborăm cu politicieni făcători de partid din afara UDMR, ci cu ungurii, nu cu un politician rătăcit de la partide noi, ci trebuie să ne unim cu toţi ungurii. Avem nevoie de toate voturile şi pentru interesele tuturor ungurilor trebuie să acţionăm”, a spus el.

Marko Bela a subliniat că actualul Guvern „ar lua înapoi de unde ar putea”, făcând referire la banii din fondul de rezervă bugetară care urmează a fi retraşi şi la situaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş.

El a spus că, dacă aceasta este „direcţia”, propune să se refacă Regiunea Autonomă Maghiară, Universitatea „Bolyai” şi UMF Târgu Mureş, cum a fost în anii ’40-’50 – adică exclusiv maghiare, precizând imediat că nu doreşte aşa ceva.

„Avem un Guvern care se reîntoarce la situaţia de la UMF Târgu Mureş, anulând Hotărârea de Guvern. Banii daţi de Guvernul precedent, nu cadou, ci pentru drumuri, şcoli, grădiniţe, de care comunităţile au imensă nevoie, care le lipseau (…) Ar lua înapoi de unde ar putea. Ideea nu e rea. Dacă aceasta e direcţia, hai înapoi la Universitatea Bolyai, care ni s-a luat, să facem înapoi UMF, cum a fost în anii ’40-’50… Le-ar plăcea acestor drăguţi politicieni să mergem pe drumul acesta? Hai să refacem Regiunea Autonomă Maghiară. Sigur, nu vrem aceasta. Dar hai să ne luăm înapoi banii plătiţi ca impozit şi din care aceste administraţii au primit banii de la Guvernul precedent. Ce bine ne-am putea duce pe drumul acesta şi cât de departe am putea ajunge„, a spus Marko Bela.

El a subliniat că maghiarii şi UDMR se află „în faţa unei mari provocări” cu ocazia alegerilor locale şi trebuie să îşi demonstreze solidaritatea şi forţa.

„Nu putem permite să ni se ia dreptul nostru, să înceapă un proces opus ultimelor decenii. Nu contează cine e la guvernare – e vorba de comunitate şi interesele acesteia. Nu se poate întoarce istoria şi nu putem permite aceasta. Să nu permitem ca la 10 iunie să fim puţini, adică să fim un popor care nu arde, ci fumegă. Fiecare vot posibil trebuie să intre în urne. Să spunem cum le spunem copiilor: «Nu te lăsa, fiule! Nu te lăsa, Gyuri! Nu te lăsa, Edith! Nu te lăsa, Mureş! Nu te lăsa, Târgu Mureş! Nu te lăsa, Ardeal!»”, a spus Marko Bela, referindu-se la senatorul Frunda Gyorgy, care candidează la Primăria Târgu Mureş, şi la preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke, care vrea un nou mandat.

„Aceasta să fie patima noastră până în 10 iunie şi pe mai departe – şi atunci istoria nu se întoarce, ci merge înainte”, a conchis Marko Bela.

La lansarea candidaţilor UDMR din Mureş, de la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, participă aproximativ 300 de persoane. În deschiderea festivităţii, s-au intonat Imnul Ungariei şi imnul secuiesc.

Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost suspendată, în 4 mai, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Guvernul Ungureanu a atacat cu recurs sentinţa de suspendare. Guvernul Ponta a decis, însă, să retragă recursul formulat de fostul Executiv.