Marmosim, deţinută de Adriean Videanu, nu va primi fonduri europene. Vezi de ce

Compania Marmosim, deţinută de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a fost admisă într-un program finanţat de UE pentru stimularea investiţiilor întrerpinderilor mari, dar nu va accesa fonduri comunitare întrucât proiectul companiei a fost clasat sub grilă.

RomaniaTV.net
02 feb. 2012, 16:06
Marmosim, deţinută de Adriean Videanu, nu va primi fonduri europene. Vezi de ce

„Bugetul total alocat acestui apel de proiecte este de 400 milioane lei. Au fost depuse 164 de proiecte, din care pot fi finanţate în limita bugetului mai sus menţionat un număr de 36 de proiecte. Lista finală a proiectelor ce vor fi propuse spre finanţare se va publica după ce vor fi analizate şi soluţionate eventualele contestaţii transmise ca urmare a postării listei preliminare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Marmosim ocupă poziţia a 86-a. În luna august a anului trecut Ministerul Economiei arăta că a primit proiecte cu o valoare totală de 1,35 miliarde lei, mult peste bugetul acestei sesiuni de proiecte, de 400 milioane lei.

Cererile au putut fi depuse în perioada 24 mai-16 august 2011, iar valoarea maximă admisă a unei finanţări nerambursabile este de 20 milioane lei.

În luna mai a anului 2010, Videanu declara că Marmosim, companie specializate în extracţia şi prelucrarea marmurei, nu va aplica pentru fonduri nerambursabile, pentru a evita „orice comentariu”. La acea dată Videanu ocupa funcţia de ministru al Economiei.

Ulterior, în luna mai a anului 2011, acţionarii Marmosim au aprobat depunerea documentaţiei în vederea atragerii fonduriloe europene, care erau destinate finanţării unui proiecte evaluat la 13,1 milioane lei pentru dotarea cu utilaje tehnologice a Marmosim. Finanţarea nerambursabilă urma să se ridice la 4,9 milioane de lei.

Adriean Videanu controlează, împreună cu soţia sa, Mioriţa Videanu, 96% din capitalul Marmosim Simeria, prin intermediul companiei Titan Mar, din Chiajna, Ilfov. Videanu deţine 49,99% din acţiunile Titan Mar, diferenţa fiind în posesia soţiei sale.

Printre companiile ale căror proiecte au fost admise, dar care nu vor putea primi finanţare se numără Alum Tulcea şi Vimetco Extrusion (din grupul Vimetco, acţionarul Alro Sltina), producătorul de ciment Carpatcement Holding, Viromet (din grupul InterAgro, deţinut de Ioan Niculae), Renault Mecanique Roumanie şi Automobile Dacia (companii deţinute de producătorul francez de autovehicule Renault), Romstrade (grup controlat de Nelu Iordache), combinatul chimic Azomureş, compania austriacă Holzindustrie Schweig hofer Baco şi Saint-Gobain Glass România (din grupul Saint-Gobain, cel mai mare producător de materiale de construcţii la nivel mondial).

Printre companiile ale căror proiecte au fost respinse se numără Bog’Art şi UTI Security&Fin Solutions (din grupul de firme UTI, controlat de Tiberiu Urdăreanu).