Marocul întrerupe relaţiile diplomatice cu Iranul

Marocul a întrerupt relaţiile diplomatice cu Iranul pe motiv că Teheranul a facilitat livrarea de arme Frontului Polisario prin intermediul grupării Hezbollah, a anunţat Nasser Bourita, ministrul de Externe al Marocului, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

RomaniaTV.net
02 mai 2018, 06:22
Marocul întrerupe relaţiile diplomatice cu Iranul

Ministrul marocan de Externe a afirmat că decizia de a întrerupe relaţiile diplomatice cu Iranul nu are legătură cu recentele evoluţii din Orientul Mijlociu. Marocul a mai întrerupt relaţiile diplomatice cu Iran şi în 2009, acestea fiind restabilite în 2014.

”O primă tranşă de arme a fost recent furnizată Frontului Polisario, care militează pentru independenţa Saharei Occidentale şi este susţinut de Algeria, printr-un element al ambasadei iraniene din Alger. Marocul dispune de dovezi incontestabile, persoane identificate şi fapte precise care confirmă această înţelegere dintre Polisario şi Hezbollah împotriva intereselor marocane. Ambasadorul Marocului la Teheran a părăsit marţi Iranul şi voi cere însărcinatului cu afaceri al Ambasadei Iranului să părăsească Marocul fără întârziere”, a afirmat Bourita.

Sahara Occidentală este o întindere teritorială revendicată atât de Maroc, cât şi de Frontul Polisario, care militează pentru organizarea unui referendum pentru autodeterminare. Marocul susţine că regiunea este parte componentă a teritoriului său şi respinge pretenţiile Frontului Polisario.