Marş în Bucureşti pentru a marca trei ani de la tragedia din Clubul Colectiv VIDEO

Victimele tragediei din Colectiv vor fi comemorate prin "marşul Chitarelor", care va avea loc marţi seara, începând cu ora 19. Participanţi vor pleca din Piaţa Unirii spre Piaţa Bucur.

RomaniaTV.net
30 oct. 2018, 13:27

UPDATE Peste 2.000 de persoane participă, marţi seară, la evenimentul ”Marşul Chitarelor” organizat în memoria victimelor incendiului din Clubul Colectiv. Oamenii au plecat din Piaţa Unirii şi au urmat în tăcere traseul până la clubul unde în urmă cu trei ani a avut loc cea mai mare tragedie din istoria recentă a României.

Manifestarea este organizată de Asociaţia Colectiv GTG 30.10 şi a debutat la ora 19.00.

”Muzica atinge coarda sensibilă a sufletului fiecărui om. Toţi o avem. Poate nu este vizibilă, dar ştim că există. Când sufletul se înalţă ne ajutăm de coarde de chitare şi vorbim cu ei. Atunci ştim că toţi cei 64 ne ascultă”, este mesajul transmis de organizatori.

În Piaţa Unirii s-au strâns pentru început mai puţine persoane care au pornit într-un marş tăcut, cu gândul la tinerii care au pierit în seara incendiului, dar şi ulterior din cauza rănilor.

De asemenea, participanţii la marş au avut o cruce imensă albă, pe care au scris ”Colectiv”, dar şi numele celor 65 de tineri care au pierit în incendiu.

Aceştia au plecat spre locul unde a avut loc tragedia, cărând acea cruce în lumina unor torţe şi în sunet de chitare. În tot acest timp, circulaţia a fost oprită pe traseu, la faţa locului fiind numeroase echipaje de Poliţie şi Jandarmerie.

Pe drum li s-au alăturat tot mai mulţi bucureşteni dornici să-şi amintească de cei care au murit, dar şi să fie alături de cei care încă suferă, fie din cauza rănilor, fie din cauză că au pierdut pe cineva drag.

În faţa Clubului Colectiv au ajuns peste două mii de persoane care depun candele aprinse şi flori. Fiecare dintre cei care participă la eveniment a spus o rugăciune pentru cei care nu mai sunt. 

În piaţeta din faţa fostei fabrici Pionierul a fost construit un veritabil altar cu pozele celor 65 de tineri decedaţi, unde au fost aprinse mii de lumânări. Multe persoane au izbucnit în plâns în momentul în care un muzician a cântat la vioară, fiind aplaudat îndelung de mulţime.

În mai multe oraşe din ţară – Timişoara, CLuj-Napoca sau Sibiu – sunt organizate, marţi seară, acţiuni de comemorare a victimelor din Colectiv. 

_________

În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în Clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”. La ora 22.32, în timpul concertului a izbucnit un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul s-a extins rapid în toată încăperea. 27 de tineri şi-au pierdut viaţa în acele momente, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la mai multe spitale din Capitală. În săptămânile care au urmat, ale 37 de victime ale incendiului au murit în spitale. În vara anului trecut, un alt supravieţuitor din Colectiv, a cărui prietenă şi-a pierdut viaţa în incendiu, a murit. Bilanţul – 65 de morţi. Tânărul, a cărui prietenă a murit în Colectiv, s-ar fi sinucis. 

Au fost începute anchete penale, dar la trei ani de la tragedie nu există niciun vinovat.

În apropierea fabricii Pionierul, acolo unde funcţiona clubul Colectiv, au fost organizate marţi două slujbe de pomenire. 

Marţi seara, victimele tragediei din Colectiv vor fi comemorate prin „marşul Chitarelor”. 

„Muzica atinge coarda sensibilă a sufletului fiecărui om. Toți o avem. Poate nu este vizibilă, dar știm că există.

Când sufletul se înalță ne ajutăm de coarde de chitare și vorbim cu ei. Atunci știm că toți cei 65 ne ascultă.

La sfârșit de octombrie cântăm împreună”, este mesajul postat pe pagina evenimentului de pe Facebook.


loading...