Marş şi miting de protest organizate de salariaţii unei companii din Bacău

Salariaţii de la Amurco Bacău, firmă specializată în fabricarea de îngrăşăminte chimice, au mărşăluit miercuri, timp de aproximativ două ore, la un miting în centrul oraşului, protestând faţă de disponibilizarea a 298 de angajaţi anunţată de conducerea combinatului, neplata restanţelor salariale pe trei luni şi intenţia patronatului de a închide activitatea de producţie.

21 mai 2014, 10:08
Marş şi miting de protest organizate de salariaţii unei companii din Bacău

După ce au refuzat, miercuri dimineaţă, să meargă la locurile de muncă, aproximativ 300 de angajaţi au plecat, apoi, pe un traseu de peste trei kilometri, ce a străbătut Calea Republicii, Calea Mărăşeşti, Piaţa Ştefan Cel Mare şi Piaţa Tricolorul, unde liderii sindicatului din cadrul firmei au prezentat revendicările salariaţilor, informează Agerpres.

„Fiecare zi de aşteptare a salariilor înseamnă pentru noi, oameni ajunşi să trăiască din alocaţiile copiilor şi din împrumuturi, o amplificare a tensiunilor. Ziua de marţi, săptămâna viitoare, va fi una decisivă pentru calmarea spiritelor, mai ales că au fost făcute promisiuni pentru plata unor bani, nu se ştie câţi. În condiţiile în care, însă, aceşti bani puţini nu vor fi achitaţi, oamenii sunt decişi să recurgă la noi acţiuni”, a afirmat Gheorghe David, liderul de sindicat de la Amurco Bacău.

Acţiunea de protest s-a desfăşurat fără incidente. O delegaţie a protestatarilor aştepta să fie primită de conducerea Prefecturii judeţului pentru a-i înmâna un memorandum.

În urmă cu o săptămână, aproximativ 60 de salariaţi blocaseră DN 2, trecând continuu, mai bine de un sfert de oră, pe o trecere de pietoni ce traversa şoseaua. Acţiunea, în urma căreia a fost blocat complet traficului în zona de sud a municipiului, a fost dezamorsată de intervenţia directorului general Amurco, Laurenţiu Hotea, care a promis plata restanţelor salariale acumulate pentru trei luni şi a salariilor compensatorii pentru cei disponibilizaţi, dar şi a jandarmilor.

„De la noi a mers acolo şi un negociator, care a stat de vorbă cu oamenii, iar grupul s-a dispersat fără să fie aplicate sancţiuni ori să fie luate alte măsuri asiguratorii”, a declarat maiorul Marius Ţăranu, purtător de cuvânt al GJM Bacău.