Marşul Centenarului a trecut graniţa în Republica Moldova

Publicat: Miercuri, 29 August 2018 10:26 // Actualizat: Miercuri, 29 August 2018 10:26 // Sursa: romaniatv.net

34 din cei 35 de cetățeni ai României care participă alături de basarabeni în Marșul Centenarului, au fost lăsați să treacă vama, au anunţat organizatorii acțiunii comemorative pentru împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, într-un comunicat de presă. Sursa citată a mai precizat că singurul care nu a fost lăsat să treacă este George Simion, președintele Acțiunii 2012. 

"În urma protestului spontan din Vama Leușeni, 34 din cei 35 de cetățeni ai României care participă alături de basarabeni în Marșul Centenarului, au fost lăsați să treacă vama. Singurul reținut este George Simion, președintele Acțiunii 2012. Situația la vămile cu Republica Moldova este, însă, dificilă, liberă trecere având doar cei care nu sunt suspectați că vor participa la mitingul de sâmbătă al unioniștilor.

Sute de cetățeni ai României sunt întorși din drum, din motive inventate, de la interdicție în Republica Moldova până la sistemul informatic care nu poate procesa cetățeni ai Uniunii Europene. Ultima oară când un astfel de caz s-a întâmplat a fost în martie-aprilie 2009, în perioada conducerii lui Vladimir Voronin", a anunţat președintele Acțiunii 2012, George Simion, în comunicatul de presă.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, marţi, că Ambasada României în Republica Moldova s-a autosesizat cu privire la existenţa unui grup de cetăţeni români care, luni, au dorit să intre pe teritoriul Republicii Moldova şi nu au fost lăsaţi, Poliţa de Frontieră a Republicii Moldova precizând că aceştia perurbă liniştea publică.

“Menţionăm că aceasta a fost o decizie a autorităţilor Republicii Moldova, iar Ambasada României la Chişinău urmăreşte ca în dialogul cu autorităţile din Republica Moldova drepturile cetăţenilor români să fie respectate, în conformitate cu reglementările interne din acest stat şi obligaţiile internaţionale ale Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

MAE spune că, din punctul de vedere al autorităţilor de frontieră române, grupul de persoane care s-a prezentat luni la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa nu a perturbat în niciun fel ordinea şi liniştea publică şi nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat.

Ulterior, Ministerul de Externe a anunţat că l-a invitat pe ambasadorul Republicii Moldova pentru explicaţii în legătură cu incidentul de la graniţă, când românii nu au fost lăsaţi să treacă în Republica Moldova.

"Ministerul Afacerilor Externe urmărește cu atenție și preocupare situația creată la granița României cu Republica Moldova și a solicitat, în spiritul dialogului și cooperării care caracterizează relația dintre cele două state, explicații cu privire la motivele pentru care cetățenilor români nu li s-a permis trecerea frontierei. În acest sens, Ambasadorul Republicii Moldova la București a fost invitat la consultări pentru clarificări suplimentare. De asemenea, prin intermediul Ambasadei României de la Chișinău s-au făcut demersuri pentru a ne asigura că cetățenilor români le sunt respectate drepturile, așa cum este normal într-un stat aflat într-o relație de asociere cu UE și de parteneriat strategic cu România", se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Participanaţii la Marşul Centenarului au plecat pe 1 iulie din Alba Iulia şi ar urma să parcurgă în total, pe jos, 1.300 de kilometri, iar pe 1 septembrie au stabilit să ajungă în Republica Moldova.

Traseul este împărţit în 11 etape şi în fiecare etapă vor participa cel puţin 100 de persoane, spun organizatorii. Fiecare grup de oameni va preda următorului Flacăra Unirii sub forma unei ştafete.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
100 de ani de la Marea Unire centenar Marsul centenarului
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7564
RON
26 Mar
noapte 5 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H