MARŞUL SOLIDARITĂŢII. Un milion de oameni în stradă la Paris. Klaus Iohannis, alături de liderii lumii VIDEO

Franţa este în doliu. Un milion de oameni au participat, duminică, în centrul Parisului la un marş istoric în memoria victimelor atacurilor teroriste de săptămâna aceasta din Franţa. La eveniment au fost prezenţi şi aproximativ 50 de lideri din toată lumea, printre care şi preşedintele Klaus Iohannis.

11 ian. 2015, 12:56

Peste 50 de şefi de stat, de guvern şi lideri din toată lumea au participat la Marşul Solidarităţii,  între care preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi al Parlamentului European, Martin Schulz, premierul Marii Britanii, David Cameron, şi cel spaniol, Mariano Rajoy, premierul Italiei, Matteo Renzi, precum şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cancelarul german Angela Merkel, remierul israelian Benjamin Netanyahu şi liderul palestinian Mahmoud Abbas.

UPDATE 16.48 Preşedintele francez Francois Hollande le strânge mâna şi îi îmbrăţisează pe liderii politici care au venit la marş. Marşul liderilor politici s-a desfăşurat, din raţiuni de securitate, doar pe parcursul a 200 de metri. Preşedintele francez a stat de vorbă cu poliţiştii care erau în zonă, dar şi cu oamenii care participă la manifestaţia din Paris. Aproape 1 milion de oameni continuă marşul.

UPDATE 16:45 Klaus Iohannis se află în primul rând, alături de preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

UPDATE 16.25 Şefii de stat şi de Guverne au pornit în marş. 

UPDATE 16.20 Liderii politici se instalează în fruntea marşului.

UPDATE 16.00 Familiile victimelor atentatului împotriva publicației satirice Charlie Hebdo au sosit la ‘marșul republican’. Sosiți cu autocarele, acești oameni, care poartă bandane albe pe cap, pe care este scris ‘Charlie’, urmează să se așeze în fruntea cortegiului care va porni către Piața Republicii din Paris, în care s-a strâns deja o mulțime imensă de oameni.

 

UPDATE 15:55 Preşedintele Franţei, Francois Hollande, l-a sunat duminică dimineaţă pe Lassana Bathily, angajatul de la magazinul din periferia Parisului care i-a ajutat pe o parte dintre clienţi să se ascundă în camera frigorifică în timpul luării de ostatici. Şeful statului francez i-a mulţumit tânărului musulman pentru cum a acţionat, scrie Le Figaro.

UPDATE 15:40 Piaţa Republicii din Paris este arhiplină. Liderii lumii au plecat de la Palatul Elysee şi se îndreaptă către locul manifestaţiei.

______________________________________________________________________

„Parisul este astăzi capitala lumii”, a afirmat duminică președintele François Hollande, în fața membrilor guvernului reuniți la Elysée.

Înainte de a participa la Marșul solidarității împotriva terorismului, la care sunt așteptate sute de mii de persoane, preşedintele Francois Hollande îi primeşte la Palatul Elysee pe liderii care vor participa la marşul solidarităţii.

Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Elysee, în jurul orei 15.10 şi a purtat o scurtă discuţie cu preşedintele francez. Şeful statului român este însoţit de Mihai Răzvan Ungureanu.

 

CITEŞTE ŞI KLAUS IOHANNIS merge la Paris. Şeful statului va participa la „Marşul solidarităţii”

Înaintea participării la „Marșul solidarității”, Klaus Iohannis a transmis un mesaj:

 „Așa cum am anunțat, voi participa la marşul de solidaritate organizat duminică la Paris după atacul care a vizat revista «Charlie Hebdo». Invitația a fost lansată de președintele francez François Hollande. În fața atacurilor barbare care au avut loc în Franța, Europa și întreaga lume liberă își arată unitatea și solidaritatea. Gândurile și inimile noastre au fost alături de cetățenii francezi de la începutul acestor atacuri. Prezența alături de ceilalți șefi de stat și de guvern la Paris va da un semnal ferm al dorinței de implicare a României în lupta împotriva terorismului și a extremismului de orice fel.

Prin participarea la acest marș împotriva urii și a violenței condamnăm nu doar atacurile asupra redacției săptămânalului «Charlie Hebdo», ci și antisemitismul care a condus ieri la alte crime într-un magazin evreiesc din Paris.”

CITEŞTE ŞI Mii de persoane au ieşit în stradă, în Franţa, în semn de omagiu faţă de victimele atacurilor teroriste

Mii de oameni au început deja să se strângă în Place de la Republique, cu câteva ore înainte de marş. Veniţi din toate colţurile Franţei, ei vor să le aducă un omagiu victimelor terorismului.

Manifestanţii vor pleca la ora 16.00, ora României, din Place de la Republique şi vor merge pe jos aproximativ 3 kilometri, până la Place de la Nation.

Un dispozitiv impresionant de securitate va asigura ordinea la marş. Peste 5.500 de poliţişti şi militari, o parte dintre ei în civil, vor fi desfăşuraţi de-a lungul traseului. Printre ei, 150 de ofiţeri în civil. Pe acoperişuri vor fi lunetişti de elită, iar transportul în comun va fi supravegheat îndeaproape. 

CITEŞTE ŞI ATENTATE FRANŢA. Aproape 50 de şefi de state şi Guverne vor fi duminică în stradă la Paris

Franţa a trăit 53 de ore de coşmar, de la atentatul comis miercuri la redacţia Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi, până la luarea de ostatici sângeroasă de vineri, dintr-un magazin evreiesc din Paris. În total, 20 persoane au murit în această serie de atacuri comise de terorişti.