Marta Petreu şi Andrei Pleşu, premiaţi la prima ediţie a Galei Industriei de Carte din România

"Acasă, pe Câmpia Armaghedonului" de Marta Petreu a primit premiul de cea mai bună carte de ficţiune a anului, în timp ce volumul "Despre frumuseţea uitată a vieţii" de Andrei Pleşu a fost bestsellerul anului la prima ediţie a Galei Industriei de Carte, ce a avut loc vineri, la Biblioteca Naţională.
Romania TV
12 mai 2012, 15:02
Marta Petreu şi Andrei Pleşu, premiaţi la prima ediţie a Galei Industriei de Carte din România

În cadrul galei, premiul pentru cea mai bună librărie a fost împărţit între Compania de Librării Bucureşti şi Cărtureşti, dar o menţiune specială a primit şi librăria „Constantin Noica” din Sibiu.

Titlul de cea mai bună tipografie a fost acordat companiei „Monitorul Oficial”, în timp ce premiul pentru cea mai bună bibliotecă a fost împărţit între Biblioteca Judeţeană Timiş şi Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti.

La categoria „carte netipărită – e-book” au câştigat „Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor” de Lewis Carrol (Cartier), proiectul de eBook al Elefant.ro şi proiectul de eBook al LiterNet.ro, în timp ce la categoria „audiobook” a câştigat titlul „Plugarul şi moartea” de Johannes von Tepl, în traducerea lui Marin Tarangul şi lectura lui Andrei Pleşu (Humanitas Multimedia), căruia i s-a adăugat colecţia „Lecturi pe întuneric” (Casa Radio), care a primit menţiune.

„Cea mai frumoasă carte” a fost declarat volumul „Găsiţi şi pierduţi/ Found and lost” de Nicu Ilfoveanu, în timp ce la categoria „ilustraţie de carte” a fost declarat câştigător volumul „Grafica fără computer. Vol. 2: Litere. Desen, relief, volum”, concepţie Carla Duschka, Ciprian Isac (Atelierul de Grafică).

Cea mai bună traducere a fost, anul acesta, „Cartea Roşie” de C. G. Jung – traducere de Viorica Nişcov (Trei).

Dacă titlul de cea mai bună carte a anului a fost acordat volumului „Acasă, pe Câmpia Armaghedonului” de Marta Petreu (Polirom), aceeaşi distincţie, la categoria „non-ficţiune”, a fost primită de Lucian Boia, pentru „Capcanele istoriei (Elita intelectuală românească între 1930 şi 1950)”.

Premiul cititorilor, oferit de cotidianul Evenimentul zilei, a fost oferit volumului „Matei Brunul” de Lucian Dan Teodorovici.

Pe de altă parte, cea mai bună cartea pentru copii a fost declarată „Vise despre case. Carte de poveşti pentru copii şi părinţi” de Eliza Yorkina (Igloo).

Premiul pentru cea mai bună colecţie de carte a fost acordat seriei „Prima dată”, realizată de editura Art.

Dacă volumul „Despre fumuseţea uitată a vieţii” de Andrei Pleşu a primit titlul de bestseller, cu aproximativ 45.000 de unităţi vândute, Dan Puric a fost declarat cel mai popular autor.

La secţiunea „new entry”, câştigătorii au fost editurile Casa de pariuri literare şi Mac Mac şi librăria Bastilia.

Gala Industriei de Carte, organizată vineri seară în Aula Bibliotecii Naţionale a României, a fost prezentată de Irina Păcurariu. Printre cei prezenţi la prima ediţie a galei s-au numărat traducătoarea Antoaneta Ralian şi scriitoarea Nora Iuga.

Organizată de Federaţia Editorilor din România şi Asociaţia Headsome Communication, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, Asociaţia Tipografilor „Transilvania”, Asociaţia Librarilor din România şi Asociaţia Română de Relaţii Publice, „Bun de Tipar – Gala Industriei de Carte din România” îşi propune să marcheze reuşitele anuale ale industriei de carte autohtone.

La această primă ediţie a Galei Industriei de Carte din România au putut intra în concurs produsele editoriale ale anului 2011. Au fost invitate să participe toate editurile care sunt înregistrate, publică şi difuzează carte în România (inclusiv cele din Republica Moldova şi Ungaria care au o filială în România), tipografiile care au sediul în România, bibliotecile autohtone şi librăriile care au sediul pe teritoriul României, precum şi cele online înregistrate ca firme româneşti.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Bugetarii din România cu salarii de 50.000 de lei pe lună: ”Merg 8 ore pe zi și își îndeplinesc indicatorii de performanță”
Capital.ro
Fotbalul românesc își ia rămas-bun de la un nume istoric. Era o adevărată legendă. Echipa a anunțat vestea tristă
Playtech.ro
Orele de liniște în 2025: ce prevede legea și cât te poate costa nerespectarea ei
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Gigi Becali șochează România: Nu vreau pensie! Mai dau 100, să se facă bugetul!
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod roșu de caniculă! Meteorologii ANM au emis avertizări pentru 15 județe
Cancan.ro
Ilie Bolojan desființează pensiile speciale! Anunțul care dinamitează România
Playsport.ro
O Dacie cât un apartament: Adevărul despre lupta românilor de rând pentru o mașină în...
Capital.ro
Avertisment dur de la ING Bank Romania. Ce se va întâmpla în România lunile următoare. Cetățenii, afectați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Locul de muncă plătit cu 100.000 de euro pe an. Este cel mai accesat domeniu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună