Martin Harris: Parlamentarii trebuie să arate că respectă cele mai înalte standarde de integritate

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, scrie pe blogul său că actualul Parlament al României, precum şi cel care va rezulta după alegerile din 9 decembrie trebuie să facă progrese în implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie.

RomaniaTV.net
27 sept. 2012, 13:06
Martin Harris: Parlamentarii trebuie să arate că respectă cele mai înalte standarde de integritate

Diplomatul britanic aminteşte că Parlamentul României este angajat pentru realizarea unui număr de reforme prin Strategia Naţională Anticorupţie – proceduri reformatoare privind ridicarea imunităţii parlamentarilor, adoptarea unui cod etic pentru aceştia, precum şi privind colaborarea cu GRECO, organismul special anticorupţie al Consiliului Europei. „Orice campanie împotriva corupţiei trebuie să beneficieze de sprijinul clar al clasei politice conducătoare”, subliniază Harris.

De asemenea, el arată că „parlamentarii trebuie să arate nu numai că li se aplică legea ca oricărui alt cetăţean, dar şi că merg mai departe şi respectă cele mai înalte standarde de integritate în calitatea lor de oficiali ai ţării”. „Altfel, reputaţia Parlamentului are de suferit, precum şi calitatea democraţiei”, adaugă diplomatul.

Ambasadorul Harris arată că parlamentari din întreaga Europă fac în prezent subiectul unei monitorizări tot mai atente din partea instituţiilor publice, presei şi propriului electorat, iar România are Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) care aplică noi standarde în viaţa publică.

„În această lună un mandat de parlamentar a fost revocat pe considerente de incompatibilitate, aplicând o decizie a ANI. În Marea Britanie, Westminster (Parlamentul de la Londra – n.r.) a introdus reforme succesive pentru a răspunde scandalurilor referitoare la mită din anii ’90 sau celor privind cheltuielile publice ale parlamentarilor din 2009. Mai mulţi parlamentari au fost excluşi sau suspendaţi din Camera Comunelor şi Camera Lorzilor. Acum avem un comisar parlamentar pentru integritate însărcinat cu aplicarea codului etic al membrilor Casei Comunelor”, evidenţiază Harris.

El arată că aceste subiecte au fost discutate săptămâna trecută cu ocazia vizitei la Bucureşti a unei delegaţii parlamentare britanice.

De asemenea, el mai arată că un puternic instrument al credibilităţii parlamentarilor este reprezentat în Marea Britanie de un site Internet prin care pot fi foarte uşor urmărite declaraţiile, voturile şi prezenţa parlamentarilor, descris de lordul Gould ca fiind „cel mai mare catalizator al schimbării politice din ţară”.

Harris afirma pe 19 iulie, după prezentarea de către Comisia Europeană a raportului pe MCV, că i se pare „extraordinar că în Parlamentul României sunt infractori condamnaţi”.

„Politicienii din România, de la toate partidele, au o responsabilitate în mod deosebit. Parlamentul trebuie să facă o curăţenie internă. Este extraordinar că infractori condamnaţi sunt încă parlamentari”,  declara atunci Harris.

Ambasadorul britanic mai arăta că o abordare coerentă a tuturor instituţiilor implicate, din domeniile juridic, executiv şi legislativ, este cheia pentru asigurarea succesului reformei justiţiei.

El arăta că România trebuie să construiască pe progresele deja acumulate, să implementeze reformele restante solicitate de obiectivele stabilite prin MCV şi să pună la punct un parcurs clar, sustenabil şi ireversibil de combatere a corupţiei. Potrivit lui Harris, este important ca instituţiile să colaboreze pentru atingerea acestui obiectiv, el dând exemplul necesităţii ca rezolvarea dosarelor identificate de ANI să fie continuate de procurori şi de instanţe.

„Noi recunoaştem efortul presupus de aceste provocări şi vom continua să sprijinim puternic Ministerul Justiţiei, sistemul juridic şi societatea civilă atât în privinţa reformei justiţiei cât şi în lupta împotriva corupţiei prin consiliere şi asistenţă tehnică. Cele mai recente proiecte ale noastre în acest sens sunt finanţarea a două platforme online unde pot fi reclamate corupţia din sistemul sanitar şi tăierile ilegale din păduri. Noi sprijinim de asemenea România, prin intermediul Agenţiei britanice de Combatere a Crimei Organizate, să pună la punct un cadru eficient de confiscare a bunurilor dobândite prin infracţiuni”, mai afirma Harris pe 19 iulie.